Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Κόντρα Βελγίου-Ολλανδίας για τον μακελάρη του μετρό των Βρυξελλών.

ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο «ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ»


Aπό σήμερα το πρωί το μετρό, που επί μια βδομάδα υπολειτουργούσε, επανήλθε σε κανονική ροή, με εξαίρεση τη στάση Μάαλμπεκ.


Νέα πολεμική έχει ξεσπάσει σχετικά με τους καμικάζι που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, τα αδέρφια Ιμπραχίμ και Χαλίντ Ελ Μπακραουί, και ιδίως τον δεύτερο, που ανατινάχθηκε στον σταθμό Μάαλμπεκ του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Οι Ολλανδοί λένε ότι, μετά από πληροφορίες που είχαν από τις αμερικανικές αρχές, είχαν προειδοποιήσει σχετικά τους Βέλγους πριν από τις 22 Μαρτίου, ημέρα της επίθεσης, εκδοχή που όμως απορρίπτει κατηγορηματικά η βελγική αστυνομία.
Ολλανδοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι στις 16 Μαρτίου ενημερώθηκαν από το FBI τόσο για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί όσο και για τον αδερφό του, Χαλίντ, και τονίζουν ότι την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 17 Μαρτίου, ειδοποίησαν τις βελγικές Αρχές ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί ήταν σε «λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών» ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015. 
Μάλιστα, μιλώντας στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ard van der Steur, είπε ότι αυτή η αναφορά του FBI μιλούσε για το «εγκληματικό παρελθόν και των δύο αδερφών», καθώς και ιδιαιτέρως για το «τρομοκρατικό παρελθόν του Χαλίντ Ελ Μπακραουί».
Αμέσως μετά, όπως επεσήμανε ο Ολλανδός υπουργός, σήμανε συναγερμός στις ολλανδικές Αρχές, που την επόμενη ημέρα επικοινώνησαν με τη βελγική αστυνομία, με την οποία μάλιστα «υπήρξε συζήτηση σχετικά με το παρελθόν των δύο αδσερφών»!
Αυτές οι αποκαλύψεις του κ. Van der Steur προκάλεσαν την αντίδραση της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, που σε έντονο ύφος ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν υπήρξε κάποια προειδοποίηση εκ μέρους της Ολλανδίας για τους αδερφούς Ελ Μπακραουί, ούτε «φυσικά απευθείας εκ μέρους του FBI». 
Οπως γίνεται κατανοητό, η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία και όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε σχετική εξεταστική επιτροπή, τη σύσταση της οποίας θα αποφασίσει σύντομα το βελγικό κοινοβούλιο.
Εν τω μεταξύ, χθες η επιτροπή της βουλής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έλαβε δύο σημαντικές αποφάσεις και μάλιστα ομόφωνα, οι οποίες αφορούν το προληπτικό σκέλος.
Καταρχήν συμφωνήθηκε να αλλάξει ο νόμος ώστε οι διωκτικές αρχές να μπορούν να κάνουν έρευνες σε σπίτια υπόπτων όλο το 24ωρο. Μέχρι σήμερα ισχύει απαγόρευση για τέτοιες έρευνες από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία μιας συγκεντρωτικής βάσης δεδομένων, η οποία θα τροφοδοτείται από όλες τις υπηρεσίες καταπολέμησης της τρομοκρατίας με ονόματα υπόπτων αλλά και «στρατολόγων» τρομοκρατών.
Εν τω μεταξύ την κινητοποίηση της βελγικής αστυνομίας έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρέθηκε στο σπίτι των τζιχαντιστών του αεροδρομίου, υπήρχε πλάνο από την επίσημη κατοικία του Βέλγου Πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, η οποία είναι πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Κριτική για λάθη και παραλείψεις

Οσο για τη ζωή στις Βρυξέλλες, μια βδομάδα μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί, ωστόσο η πολεμική σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με παραλείψεις και λάθη βρίσκεται σε έξαρση. Παράλληλα οι διωκτικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον έναν από τους τζιχαντιστές του αεροδρομίου, ο οποίος ακόμη διαφεύγει.
Aπό σήμερα το πρωί το μετρό, που επί μια βδομάδα υπολειτουργούσε, επανήλθε σε κανονική ροή, με εξαίρεση τη στάση Μάαλμπεκ που χτυπήθηκε από τους τρομοκράτες, η οποία θα παραμείνει κλειστή για μήνες. Το αεροδρόμιο αναμένεται να ανοίξει στο 20% των δυνατοτήτων του μέσα στη βδομάδα.

Παράλληλα και τα 32 συνολικά θύματα έχουν ταυτοποιηθεί, με τους μισούς να είναι Βέλγοι και τους υπόλοιπους να προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες. Στο μεταξύ το οικονομικό κόστος για το Βέλγιο είναι τεράστιο και αυτό θα φάνει μέσα στο επόμενο διάστημα όταν θα δημοσιοποιηθούν πλέον τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.


Πηγή: iefimerida.gr