Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η φήμη για τα σύνορα έστειλε πρόσφυγες στις γραμμές της Ειδομένης.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Έντονη η αστυνομική παρουσία και πάλι στις γραμμές 

«Καραβάνια» προσφύγων πήραν την Κυριακή το δρόμο της επιστροφής στην Ειδομένη εξαιτίας ανυπόστατων φημών που διακινούνται ότι το μεσημέρι θα ανοίξουν τα σύνορα.
Πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές υπάρχουν δύο ομάδες: αυτοί που θέλουν να περάσουν και αυτοί που προσπαθούν να τους εξηγήσουν ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορα.
Έντονη η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στην πλευρά της ΠΓΔΜ.
Εξάλλου, ακινητοποιημένα στη γέφυρα του Αξιού, σε μικρή απόσταση από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκονται λεωφορεία με αλληλέγγυους που επιθυμούν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Ο Γ. Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό μίλησε στo Mega και επισήμανε ότι έχει ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με το γεγονός ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά ενώ στηλίτευσε το γεγονός πως είτε με καλό είτε με κακό σκοπό δημιουργούνται προσδοκίες σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο.
Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τον κόσμο από την Ειδομένη σε καλύτερο μέρος, εκτιμώντας ότι η φημολογία μέχρι το απόγευμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει περιεχόμενο.
Αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress», στόχος των ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.
Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν το πρωί (11:00) της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο για τις ροές, το σύνολο των προσφύγων/μεταναστών στη χώρα φτάνει τους 50.256.

Δύο ομάδες πάνω στη γραμμή

Σε δύο ομάδες έχουν χωριστεί οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, αφού απέναντι από αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.
Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.

Πηγή: in.gr