Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ειδομένη. Εκκενώθηκε η γραμμή του ΟΣΕ. Στην Αθήνα επιστρέφουν οι Αφγανοί.

Ασφυκτική η κατάσταση.

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ειδομένη, για την εκκένωση της γραμμής του ΟΣΕ από πρόσφυγες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη από το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μπλόκο» που έχει στήσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και πραγματοποίησε την επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής, αποκλείοντας την δημοσιογραφική κάλυψη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη τηλεοπτικού συνεργείου που επιχείρησαν να τραβήξουν πλάνα από την επιχείρηση προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερη ένταση και εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που πραγματοποίησαν την κατάληψη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν με λεωφορεία και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα για αυτούς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αφγανοί που επιστρέφουν από την Ειδομένη, καθώς και όσοι φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά θα μεταφερθούν στο Ελληνικό, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αναδιαμόρφωσης του κέντρου στο Σχιστό.

Εκρηκτική η κατάσταση

Μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και με το «σταγονόμετρο» να επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι ασφυκτική.
Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων.
Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν διαμαρτύρονται έντονα για τον αποκλεισμό τους στην Ελλάδα. Το απόγευμα της Δευτέρας, κάποιοι όρμησαν στον φράχτη των Σκοπίων και σκαρφάλωσαν για να περάσουν στην άλλη πλευρά, ενώ άλλοι έριξαν το προστατευτικό συρματόπλεγμα που έχει στηθεί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ και πραγματοποίησαν κατάληψη στη γραμμή.
Το σκηνικό θυμίζει την κατάληψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και είχε διαρκέσει περισσότερες από 20 ημέρες έως τις 9 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις, ο ΟΣΕ ζήτησε από την αστυνομία να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Η επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και τουλάχιστον 700 Αφγανοί επιστρέφουν με λεωφορεία στην Αθήνα. Ωστόσο, το πρόβλημα στα σύνορα παραμένει, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη.

Συντάκτης: Ηλένα Κρητικού
Πηγή: in.gr