Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Εικόνες απελπισίας παντού - 6.000 μετανάστες στην Ειδομένη και οι Σκοπιανοί άνοιξαν τα σύνορα για... 300!


Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζοντας: «Ανοίξτε τα σύνορα».



Βίντεο με τους μετανάστες να φωνάζουν στην ΠΓΔΜ: «Ανοίξτε τα σύνορα» 
Ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στην Ελλάδα με απελπισμένους πρόσφυγες να έχουν σχηματίσει ένα ανθρώπινο καραβάνι σε όλη τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 25.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πλέον έχουν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.


Αν συνυπολογίσει κανείς ότι λόγω του καλού καιρού φτάνουν συνεχώς μετανάστες στα νησιά, αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Εκτιμάται ότι κάθε μέρα φτάνουν στα νησιά περίπου 3.000 άνθρωποι.
Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι καζάνι που βράζει: σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους, πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την άρνηση της ΠΓΔΜ να ανοίξει το πέρασμα προς την Ευρώπη. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς τουλάχιστον 6.000 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ ενώ τα σύνορα είναι κλειστά για δεύτερο 24ωρο. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζοντας: «Ανοίξτε τα σύνορα».
Λίγο μετά τις 16:00, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι Σκοπιανοί θα αφήσουν να περάσουν μόλις 300 άτομα!


Πηγή: protothema.gr