Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Σουηδία: Απολύσεις στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Η επίθεση του κεφαλαίου συνεχίζεται στη Σουηδία, αυτή τη φορά με την απόλυση όλων των 143 καθαριστών στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Στοκχόλμης.

Ο προαστιακός έχει ιδιωτικοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η περιφέρεια της Στοκχόλμης, όπου ανήκε πριν ο προαστιακός και το μετρό, έχει μόνο την ευθύνη κάθε 10-15 χρόνια να δίνει εργολαβία το μετρό και τον προαστιακό στο ιδιωτικό κεφάλαιο, έτσι ώστε να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

Από του χρόνου λοιπόν η κινέζικη εταιρεία MTR κέρδισε την εργολαβία για τον προαστιακό της Στοκχόλμης. Η εταιρεία αυτή «έχει» ήδη από το 2009 και το μετρό της Στοκχόλμης. Η πολυεθνική εταιρεία ISS, που, μέχρι τα τέλη του 2016, διαχειρίζεται το προαστιακό μαζί με την πρώην κρατική και νυν ιδιωτική εταιρεία σιδηροδρόμων SJ, αποφάσισε λοιπόν να απολύσει όλους τους καθαριστές στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Στοκχόλμης. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί το κεφάλαιο να διαλέξει ποιους καθαριστές θα ξαναπροσλάβει με πιο χαμηλούς μισθούς και χειρότερες μορφές εργασίας (ελαστικά ωράρια και μορφές εργασίας), εργατικά δικαιώματα κλπ. Οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στους παλιούς και νέους εργοδότες.

Τα τρία σωματεία των εργαζομένων στον προαστιακό (οδηγών, προσωπικού στους σταθμούς και τεχνικών) αντέδρασαν άμεσα και απαίτησαν την ανάκληση των απολύσεων, ενώ οι καθαριστές ήδη κατέβηκαν σε δύο 24ωρες απεργίες.

Το ταξικό συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης καταδίκασε τις απολύσεις από την ISS, απαιτεί την ανάκλησή τους και παράλληλα απαιτεί από την MTR να προσλάβει όλους τους καθαριστές με τους ίδιους μισθούς και δικαιώματα που έχουν μέχρι τώρα.

Στο ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το ΔΣ του συνδικάτου αναφέρει ότι το κεφάλαιο δείχνει για άλλη μια φορά το απεχθές πρόσωπό του, ενώ οι εργαζόμενοι παράγουν όλο τον πλούτο. Ότι χρειάζεται αγώνας έτσι ώστε οι εργάτες να καταλάβουν τη δύναμή τους και να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

Το συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης πήρε επίσης πρωτοβουλία συντονισμού του αγώνα, καλώντας τα ΔΣ των σωματείων σε συνάντηση στο τέλος του Γενάρη, για τον προγραμματισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, θα συζητηθεί και η συνεργασία των σωματείων (ακόμα και δημιουργίας ενός συνδικάτου στη σταθερή τροχιά) μιας και όλοι οι εργαζόμενοι θα ανήκουν στην ίδια εταιρεία, την MTR.

Την ίδια στιγμή όλα τα σωματεία στον προαστιακό και στο μετρό, αλλά και πολλά άλλα πρωτοβάθμια σωματεία καταδικάζουν επίσης τις προσπάθειες ανάμεσα στην εργοδοσία και τις ρεφορμιστικές ηγεσίες σε πολλές ομοσπονδίες εργαζομένων να υπογράψουν εν κρυπτώ συμφωνία έτσι ώστε οι απολύσεις να γίνονται πιο εύκολα για την εργοδοσία και οι νεοπροσληφθέντες να μην έχουν καθόλου δικαιώματα μέσω της συλλογικής σύμβασης.

Πηγή: 902.gr