Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ.

Προσλαμβάνονται εργαζόμενοι του κατασκευαστικού τομέα που είχαν απολυθεί. Σε αναμονή για εξελίξεις στο τμήμα της αρχαιολογικής έρευνας.

Η επανεκκίνηση των εργασιών στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνεται και από τις προσλήψεις προσωπικού στο κατασκευστικό τομέα του έργου, από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ.
Όπως πληροφορείται η Voria.gr, ήδη το τελευταίο τριήμερο προσλήφθηκαν 36 άτομα με το εργασιακό καθεστώς που ισχύει για τους εργαζόμενους στην ΑΚΤΩΡ Α.Ε., οι οποίοι τοποθετούνται στα τέσσερα εργοτάξια που πρώτα ανοίγουν δηλαδή, στο σταθμό «Βούλγαρη», αλλά και στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, τους σταθμούς «Νέα Ελβετία» και «Πατρίκιος». Τα συγκεκριμένα τέσσερα εργοτάξια, στο ανατολικό τμήμα, συνδέονται και με τη διάνοιξη στο υπόλοιπο των σηράγγων, από «Νέα Ελβετία» μέχρι «Ανάληψη».

Την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή ειδοποιήθηκαν και προσλήφθηκαν 16 και 10 άτομα αντίστοιχα, ενώ σήμερα Δευτέρα, ειδοποιήθηκαν ακόμη 10 άτομα.

Από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ προσλαμβάνονται άτομα που εργάζονταν στον έργο, στο κατασκευαστικό τμήμα και τα οποία είχαν απολυθεί το προηγούμενο διάστημα από την ΑΕΓΕΚ, που ήταν και υπεργολάβος στα κατασκευαστικά, για λογαριασμό της αναδόχου κοινοπραξίας.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το Ιανουάριο, όταν άρχισαν οι μειώσεις προσωπικού, απολύθηκαν συνολικά 280 άτομα, τα τελευταία 78 μέσα στο Δεκέμβριο του 2015. Οι προσλήψεις άρχισαν από τους πλέον πρόσφατα απολυμένους.

Οι προσλήψεις γίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που αναμένεται το επόμενο τετράμηνο και αφού βγούνε όλες οι αποφάσεις των διατητικών δικαστηρίων, μεταξύ δημοσίου(Αττικό Μετρό Α.Ε.) και αναδόχου. Μέχρι τέλος Απριλίου ανοίγουν σταδιακά όλα τα εργοτάξια με πρώτα τα τέσσερα που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ενώ στο διάστημα αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διάνοιξη των σηράγγων από τους μετροπόντικες, οι οποίοι στη συνέχεια, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα αξιοποιηθούν στην επέκταση Καλαμαριάς.

Ωστόσο, εργασίες χωρίς να ενεργοποιηθεί το τμήμα της αρχαιολογικής έρευνας δεν μπορούν να προχωρήσουν αφού τόσο στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας έχουν εντοπιστεί, όσο και στον Πατρίκιο αλλά και στο ανοικτό όρυγμα από τη Νέα Ελβετία προς το αμαξοστάσιο. Για το σταθμό «Βούλγαρη», δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία όσον αφορά πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα αν και δεν αναμένεται η αποκάλυψη αρχαιοτήτων.

Βεβαίως, από το Δεκέμβριο έχουν απολυθεί και οι τελευταίοι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα, ενώ εκ του νόμου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των εργαζομένων στα αρχαιολογικά της Καλαμαριάς, στη βασική γραμμή, γιατί πρόκειται για δύο διαφορετικά έργα.

Για να γίνουν προσλήψεις στο τμήμα της αρχαιολογικής έρευνας ή, για να ακυρωθούν οι απολύσεις που είχαν γίνει όπως ζητούν οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση των 25 εκατ. ευρώ την οποία δεν υπέγραφε ο ανάδοχος επειδή είχε υποβάλει αίτημα διάλυσης της σύμβασης με την Αττικό Μετρό Α.Ε.

Στο αρχαιολογικό τμήμα απασχολούνταν 103 άτομα μαζί με τους φύλακες. Εχουν όλοι απολυθεί πλην 12 ατόμα που εργάζονται στη φύλαξη.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, γνωστοποιήθηκε ότι ο ανάδοχος αρχίζει εργασίες στο σταθμό «Βούλγαρη» για παρακάμψεις των δικτύων κοινής ωφελείας. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες παρακάμψεων των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, θα ξεκινήσει η κυρίως κατασκευή του σταθμού που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της «επικάλυψης και εκσκαφής υπογείως» (cover & cut).

Έχει εκτιμηθεί ότι περισσότερα από 1.000 άτομα θα απασχοληθούν αν αρχίσουν εργασίες σε όλα τα εργοτάξια της βασικής γραμμής, με τους πολύ εντατικούς ρυθμούς που επιβάλλονται, για να μην απενταχθεί το έργο που είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Συντάκτης: Άννη Καρολίδου
Πηγή: voria.gr