Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Συντάξεις: Μειώσεις εδώ και τώρα στις κύριες για όλους, τέλος η προσωπική διαφορά.

- Τέλος στην “παράταση” μέσω προσωπικής διαφοράς ζητούν οι δανειστές
- Μειώσεις από 5% ως και 8% για όλους από φέτος στις κύριες συντάξεις
- “Θα ξεκινήσουμε από τις υψηλές και... βλέπουμε” λέει κυβερνητικό στέλεχος.
Πολύ γενναιόδωρο το βλέπουν οι δανειστές το νέο Ασφαλιστικό και ζητούν επιπλέον μειώσεις. Το τσεκούρι σε επικουρικές, ΕΚΑΣ, εφάπαξ, μερίσματα κλπ, αλλά και οιαυξήσεις εισφορών και ορίων ηλικίας δεν ικανοποίησαν τους δανειστές που “βλέπουν” όπως λένε ότι υπάρχει ακόμη “λίπος” και ζητούν να γίνουν επιπλέον περικοπές.

Επί της ουσίας μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κυβερνητικά στελέχη, βλέποντας τις διαθέσεις των δανειστών, λένε τώρα σε ότι αφορά στις περικοπές στις κύριες συντάξεις (οι οποίες ετέθησαν από τον ίδιο των Πρωθυπουργό ως κόκκινη γραμμή) λένε “θα εξετάσουμε πρώτα τις υψηλές συντάξεις και αναλόγως θα δούμε τι μπορεί να προκύψει”.

Κάπως έτσι και με τους δανειστές να τονίζουν ότι σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία οι εργαζόμενοι με τα ίδια έτη ασφάλισης και με υψηλότερες αποδοχές από τους Έλληνες παίρνουν μικρότερες συντάξεις, όλα δείχνουν ότι οι περικοπές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και πλέον δεν μιλάμε παρά για τις κύριες συντάξεις όλων και χωρίς εξαιρέσεις.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται τώρα και μετά την πρώτη αντίδραση των δανειστών είναι να ακυρωθεί το σχέδιο της προσωπικής διαφοράς ως το 2018 για όσους παίρνουν ποσά πάνω από όσα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό. Αυτό θα σημάνει πως σε ότι αφορά στις κύριες συντάξεις, παλιών και νέων συνταξιούχων, οι μειώσεις θα είναι κλιμακούμενες και σε ποσοστό από 5% ως και 8%.

Εκτός από τις μειώσεις των συντάξεων, οι θεσμοί εξέφρασαν τις διαφωνίες τους και για τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία τα θεωρούν υψηλά. Επικαλούμενο πάντα πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ΑΠΕ σημείωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου και στοιχεία για την εθνική σύνταξη.

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε πως το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στις απόψεις του και δεν κάνει βήμα πίσω όσον αφορά μία σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός κάλεσε την κα Λαγκάρντ να χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεων για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ έδειξε αμετακίνητο, σημειώνοντας μάλιστα πως δεν φτάνει μόνο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Πηγή: newsit.gr