Στις διελκυστίνδες της δυνατότητας της κυβέρνησης να επιβιώσει πολιτικά αλλά και της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται το νέο Ασφαλιστικό και προπαντός το μέλλον των κύριων συντάξεων.
Και αυτό γιατί στις κύριες συντάξεις έχει επικεντρωθεί πλέον η σύγκρουσης κυβέρνησης –δανειστών σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό, καθώς οι περικοπές 8,5% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις,10% στα εφάπαξ, έως 30% στα μερίσματα του Δημοσίου και 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ αλλά και αύξησης 25% στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ έχουν "κλειδώσει" , ενώ για την ώρα παραμένουν οι νέες παρακρατήσεις συν 2% στις κύριες συντάξεις και 6% για τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρό-φαρμακευτικής περίθαλψης.
Τα τρία σενάρια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σχετίζονται με τη στάση που θα αποφασίσει να τηρήσει η κυβέρνηση γενικά προς τους δανειστές, αλλά και τη διέξοδο που θα συμφωνηθεί μαζί τους στη "θηλιά" του χρέους.
Τα σενάρια αυτά, τα οποία δεν αποκλείουν το ένα το άλλο, αλλά αντίθετα το ένα μπορεί να διαδεχτεί το άλλο κάτω από ορισμένες συνθήκες, έχουν πάνω – κάτω ως εξής :
1. Μέχρι πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, επέμενε στη γραμμή της μη –περικοπής των κύριων συντάξεων, της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών (αν μη τι άλλο υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και της πιθανής μονομερούς δηλαδή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών- κατάθεσης του νομοσχεδίου για το νέο Ασφαλιστικό γύρω στις 30 Ιανουαρίου και μετά από 1-2 εβδομάδες η ψήφισή του. Αυτό αποτελεί σε γενικές γραμμές το 1ο σενάριο το οποίο ισοδυναμεί με ευθεία ρήξη με τους δανειστές.
2. Το νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζει να καταθέσει ακόμα και "μονομερώς" η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, ενδέχεται να μην ψηφιστεί στην καθιερωμένη χρονική διάρκεια (1-2 εβδομάδες), αλλά να παραμείνει στον "πάγο" μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές γύρω από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Σύμφωνα με το 2ο σενάριο. Το plan B της κυβέρνησης είναι να δεχθεί μεν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με εκείνα που υπάρχουν σήμερα (πχ 60-65% έναντι 70%) –αν και όχι τόσο χαμηλά όσο προτείνουν οι δανειστές (50%), αλλά αυτά να μην ισχύσουν για τους νυν συνταξιούχους αλλά για εκείνους που θα λάβουν την σύνταξη τους το 2016-17.
3. Σύμφωνα με το 3ο σενάριο, η κυβέρνηση υποχωρεί μεν στις πιέσεις των δανειστών για περικοπές στους νυν συνταξιούχους και μάλιστα άμεσα, ακόμα και αναδρομικά από την 1.1.2016 –αν και αυτές οι μειώσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο ζητούν οι θεσμοί- αλλά έχει κερδίσει δύο πράγματα. Θα έχει κερδίσει χρόνο για να στηρίξει αυτές τις περικοπές στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, αλλά ίσως ένα "αντάλλαγμα" που θα αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους , η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο - Μάρτιο.
Ετοιμάζονται για αναμέτρηση
Πάντως, για την ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο της 23ης Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε την έως τώρα κυβερνητική γραμμή περί μη –μείωσης των κύριων συντάξεων, αν και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν αυτή η θέση αφορά μόνο τους νυν συνταξιούχους και τους μελλοντικούς.
Στο ίδιο πνεύμα η εφημερίδα "Αυγή της Κυριακής" της 25ης Δεκεμβρίου 2015 είχε χθες πρώτο θέμα της δηλώσεις του καθηγητή κ. Σάββα Ρομπόλη σύμφωνα με τις οποίες για τις συντάξεις "υπάρχει λύση χωρίς περικοπές και ελλείμματα" μέσω μιας σειράς μέτρων που "περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση". Ο κ. Ρομπόλης προτείνει, σύμφωνα με την "Αυγή", τη δημιουργία ενός "κουμπαρά" του αποθεματικού κεφαλαίου στον οποίο α μπορούσαν να διοχετεύονται έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από τις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων. Επίσης, ετήσια έσοδα 400 εκατ. ευρώ μπορούν να προκύψουν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, ενώ για την πάταξη της φοροδιαφυγής προτείνεται σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα.
Όπως είχε αποκαλύψει, εξάλλου, το Capital.gr το Μαξίμου περιμένει μελέτη στις αρχές Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να τεκμηριώσει τα θέση του έναντι εκείνης των δανειστών ότι δεν χρειάζονται περικοπές στις συντάξεις.
Τις ίδιες μέρες αναμένεται το επόμενο ραντεβού μεταξύ του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 28 ή 29 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, για να συζητήσει την τελική πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές σε σχέση με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Οι αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης να μην συμπεριλαμβάνονται στο επερχόμενο νομοσχέδιο τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, έχει υποχωρήσει μετά το σοκ που υπέστη στην τελευταία συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς στις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπου οι θεσμοί ζήτησαν να φτάσουν τα 20 χρόνια τα ελάχιστα έτη ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.
Συντάκτης: Δημήτρης Κατσαγάνης
Πηγή: capital.gr