Τέσσερις ανατροπές-σοκ με αυξημένες περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, έξτρα μειώσεις αποδοχών κατά 10% ακόμη και σε όσους αποχωρούν στα 62 με μειωμένη σύνταξη, με αυξήσεις ορίων ηλικίας από το 50ό έτος στο 67ο,
δηλαδή ως και 17 χρόνια επιπλέον εργασίας, ακόμη και για κατηγορίες ασφαλισμένων όπως ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές, οι οποίοι έχουν παρόμοιο καθεστώς συνταξιοδότησης με αυτό των «βαρέων», και με μπλόκο στην έκδοση επικουρικής σύνταξης κρύβει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νόμου 4336/15 με τον οποίο προβλέφθηκαν οι νέες ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους.
δηλαδή ως και 17 χρόνια επιπλέον εργασίας, ακόμη και για κατηγορίες ασφαλισμένων όπως ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές, οι οποίοι έχουν παρόμοιο καθεστώς συνταξιοδότησης με αυτό των «βαρέων», και με μπλόκο στην έκδοση επικουρικής σύνταξης κρύβει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νόμου 4336/15 με τον οποίο προβλέφθηκαν οι νέες ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους.
Η μεγαλύτερη ανατροπή έρχεται στις πρόωρες συντάξεις, καθώς η νέα ποινή 10% που θα μπαίνει μετά τη μείωση της σύνταξης θα επιβάλλεται και σε όσους αποχωρούν για σύνταξη γήρατος με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο 62ο έτος και θα μένει μέχρι τα 67. Ενας ασφαλισμένος που θα έπαιρνε 390 ευρώ μειωμένη σύνταξη στα 62, τώρα θα πάρει 350 ευρώ! Και στα 67 θα πάρει 390 ευρώ! Παγίδες κρύβονται και για τις γυναίκες, κυρίως τις μητέρες, γιατί ακόμη και αν είχαν την ηλικία για να πάρουν μειωμένη σύνταξη πριν από το νέο νόμο και αποχωρούν μετά το νόμο, θα έχουν μεγαλύτερη μείωση σύνταξης.
Οι… βόμβες
Οι ανατροπές που κρύβει η νέα εγκύκλιος σε ποσά σύνταξης και όρια ηλικίας είναι:
Μεγαλύτερες περικοπές στη μειωμένη σύνταξη για όλους και κυρίως για τις μητέρες και τις γυναίκες. Ακόμη και αν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για μειωμένη πριν από το νόμο, αλλά αποχωρούν μετά τις 19/8/2015, δεν θα αυξηθεί μεν το όριο ηλικίας, αλλά ανεβαίνει η ποινή πρόωρης εξόδου, καθώς θα υπολογιστεί με βάση το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη 54 ετών σήμερα με ανήλικο το 2010, και θεμελιωμένο δικαίωμα, αν έφευγε πριν από το νόμο θα είχε μείωση μόνο 6% επειδή το όριο για πλήρη ήταν 55. Αν φύγει τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά το νόμο, θα έχει μείωση 15%, γιατί το όριο για πλήρη πάει στα 56 και 6 μήνες (μείωση 6%+6%+3%=15%). Αν φύγει το 2018, που θα είναι 57 ετών, θα έχει μείωση 24%, γιατί το όριο για πλήρη πάει στα 61, κ.λπ.
Συντάκτης: Κώστας Κάτικος
Πηγή: e-typos.com
Μεγαλύτερες περικοπές στη μειωμένη σύνταξη
Το κλειδί είναι η 18 Αυγούστου. Όσοι αποχωρούν μετά, ακόμη και εάν πρόκειται για μητέρες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Δεν είναι μόνο η αύξηση του ορίου ηλικίας αλλά και η αύξηση του πέναλτι της αποχώρησης από το 6% μπορεί να φτάσει ως και το 30% κλιμακωτά.234343 Πέναλτι πρόωρης αποχώρησης θα έχουν όμως ακόμη και όσοι ενώ συμπλήρωσαν το 62 έτος ηλικίας αν υπάγoνται στον νέο νόμο. Και αυτοί οι ασφαλισμένοι θα έχουν εφόρου ζωής μείωση 30% στη σύνταξη αλλά και 10% μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Κατηγορίες εργαζομένων όπως οι ηθοποιοί θα δουν σταδιακά τα όρια ηλικίας τους να αυξάνονται από τα 50 στα 67 παρά το γεγονός ότι υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Χιλιάδες είναι επίσης οι ασφαλισμένοι που θα εγκλωβιστούν περιμένοντας την επικουρική σύνταξη, αφού βάσει του νέου νόμου θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν το όριο, να εκδοθεί η κύρια και στη συνέχεια η επικουρική.324242 Μία νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας δείχνει τα νέα δεδομένα που πλέον είναι σε ισχύ για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία και από τα οποία προκύπτει πως για να λάβει κάποιος πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχει κλείσει τα 62 χρόνια ζωής και να έχει 40 χρόνια ασφάλισης.
Ωστόσο, αυτό θα ισχύει για όσους βγουν στη σύνταξη έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 γιατί μετά από αυτή την ημερομηνία για να λάβει κάποιος πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχει κλείσει τα 67 χρόνια.
Με τις διατάξεις αυτές, από 1.1.2022, θεσπίζονται ως όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α` 115).
Επίσης, από 1.1.2022, θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.
Επιπλέον, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται ότι:
α) Στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που μέχρι και 18.8.2015, δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σύμφωνα με το άρθρο 1 της Α.Π. Φ.11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2311, Β΄).
β) για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από 19.8.2015 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.4336/2015) και εφεξής, θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου.
Εξαιρούνται από την ανωτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως διαφαίνεται στο Κεφάλαιο Γ΄ της παρούσης,:
α. οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,
β. όσοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, και
γ. οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Παράλληλα, προβλέπεται, ρητώς, ότι διασφαλίζονται (και επομένως δεν θίγονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτησης) τα θεμελιωμένα έως και 18.8.2015 συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μπορούν αυτά να ασκηθούν οποτεδήποτε. Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος.
Πηγή: newsit.gr