Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Σχέδιο-σοκ Κατρούγκαλου για «κούρεμα» στις συντάξεις.

Μειώσεις 5% έως 20% φέρνει το μοντέλο επανυπολογισμού.

Σχέδιο-σοκ για τις συντάξεις με κλιμακωτές μειώσεις στα ποσά που παίρνουν σήμερα 2,6 εκατ. συνταξιούχοι ανάλογα με το μισθό (ή τα έτη ασφάλισης) και την ηλικία που είχαν όταν αποχώρησαν από την εργασία καλείται να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή ως τα μέσα Δεκεμβρίου η κυβέρνηση, με ελάχιστα ως ανύπαρκτα περιθώρια ελιγμών από τις πιέσεις και το χρονοδιάγραμμα που της έχουν καθορίσει οι δανειστές.
Το σχέδιο των αλλαγών -που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου- θα έχει κορμό την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ ως βασικό ποσό για όλους τους συνταξιούχους (νυν και μελλοντικούς) και από την 1η/1/2016 όλες οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν για το τμήμα άνω των 384 ευρώ με συντελεστές που θα καθορίζουν το λεγόμενο αναλογικό τμήμα σύνταξης, αυτό δηλαδή που θα αντιστοιχεί σε μισθό, έτη ασφάλισης και ηλικία αποχώρησης από την εργασία.

Οι αλλαγές θα συζητηθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου (Συμβούλιο Κοινωνικής – Οικονομικής Πολιτικής), ενώ χθες παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αντιμετωπίστηκαν με πολλές επιφυλάξεις, καθώς, όπως είπε στον «Ε.Τ.» μέλος του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις δεν αποτρέπονται, αλλά μπορεί να είναι περιορισμένες μόνο αν πληρώσουν και οι εργαζόμενοι όπως και οι επιχειρήσεις με αύξηση των εισφορών κατά 2% (1%+1% αντίστοιχα). 

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει να φέρει με το νέο νόμο στο ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος έγιναν με την «καθοδήγηση» και τη στενή εποπτεία των δανειστών και περιλαμβάνουν:

1. Μειώσεις κύριων συντάξεων από τα 384 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια και το αρχικό ποσό που πήραν οι συνταξιούχοι. Ολες οι σημερινές συντάξεις θα «διαχωριστούν» στο ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και στο ποσό της αναλογικής, αυτής δηλαδή που θα έπρεπε να πάρουν οι συνταξιούχοι ανάλογα με την ηλικία αποχώρησής τους από την εργασία (σ.σ.: τη ρήτρα ηλικίας που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» στις 5 Νοεμβρίου) και τα χρόνια ασφάλισης. Οι μειώσεις που φέρνει το μοντέλο του επανυπολογισμού κυμαίνονται από 5% έως και 20%. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι αποχώρησαν λόγω ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος από τα 45 τους (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων), ενώ ακολουθούν όσοι και όσες έφυγαν από τα 50 είτε με κανονική συνταξιοδότηση λόγω ευνοϊκών διατάξεων (γυναίκες με ανήλικο τέκνο στο Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες) είτε με κίνητρα εθελουσίας αποχώρησης, πάλι από ΔΕΚΟ και τράπεζες. Μια σύνταξη που ήταν πριν από τις μειώσεις 1.600 ευρώ και μετά έπεσε στα 1.150 ευρώ θα διαχωριστεί στα 384 ευρώ και στα 1.216 ευρώ. Τα 1.216 ευρώ θα υπολογιστούν ξανά με συντελεστές από 0,7% για τα πρώτα 15 έτη έως 1,2% για τα 40 έτη. Η ηλικία αποχώρησης θα «απομειώνει»το ποσό για όσους έφυγαν πριν από τα 65 ή τα 67 (σήμερα). Αν η ηλικία εξόδου, ο μισθός και τα έτη ασφάλισης βγάζουν 630 ευρώ αντί 1.216 ευρώ, τότε αυτή θα είναι η νέα αναλογική σύνταξη. Στα 630 ευρώ θα προστεθούν τα 384 ευρώ και η νέα σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.014 ευρώ, που σημαίνει ότι η καταβαλλόμενη σύνταξη των 1.150 ευρώ θα μειωθεί κατά 12% ή κατά 136 ευρώ. Το κλειδί στις περικοπές είναι το ποσοστό του μισθού (ποσοστό αναπλήρωσης) της σύνταξης. Οι δανειστές το θέλουν στο 55% μετά από 40 έτη εργασίας. Το σχέδιο Κατρούγκαλου δίνει «αναπλήρωση» ως και 62%, αλλά επανεξετάζεται ώστε να έρθουν πιο κοντά στα ποσοστά των δανειστών. 

2. Ενοποιήσεις-εξπρές στα Ταμεία κύριας σύνταξης, ώστε όλα να ενταχθούν σε ένα φορέα. Πυλώνας θα είναι το ΙΚΑ και κάτω από αυτό θα ενοποιηθούν το Δημόσιο, το ΝΑΤ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και ο ΟΓΑ. Το 2016 θα είναι έτος κατάργησης των διαφορετικών καθεστώτων ασφάλισης και παροχών και αρχές του 2017 όλοι θα εξισωθούν προς τα κάτω με συντάξεις και εισφορές ΙΚΑ. 

3. Ψαλίδι 8% ως 12% στις επικουρικές για τα ελλείμματα του 2015 και του 2016. Το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν αποκλείει τη συγχώνευση επικουρικής και κύριας σε μια σύνταξη, αλλά και τη διατήρηση των επικουρικών ξεχωριστά από τις κύριες. Στη μεν πρώτη περίπτωση θα υπάρχει ένα ποσό και πιθανώς μικρότερες μειώσεις, ενώ στη δεύτερη το ΕΤΕΑ -αν διατηρήσει την αυτονομία του- θα πρέπει να κόψει ως και 12% τις συντάξεις που σήμερα υπερβαίνουν τα 80-90 ευρώ (κατώτατα όρια) με δύο δόσεις μέσα στο 2016.

4. Μόνιμη ρήτρα αυτόματων περικοπών για να σβήνουν τα ελλείμματα. Προβλέπεται στο Μνημόνιο και θα ψηφιστεί με το νέο ασφαλιστικό. Τα Ταμεία θα σταθεροποιούν τα οικονομικά τους μεγέθη (ελλείμματα, αποκλίσεις δαπανών) με ειδική αυτόματη ρήτρα που θα περιορίζει συντάξεις ή θα τις επαναφέρει όταν αποκαθίσταται η βιωσιμότητά τους, σε ετήσια βάση.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: e-typos.com