Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ακούραστοι στους δρόμους χιλιάδες συνταξιούχοι.

Συγκεντρώσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης

«Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία».Για μια ακόμη φορά, το εύστοχο αυτό σύνθημα των συνταξιούχων ακούστηκε χτες στη συγκέντρωση που οργάνωσαν στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, το σύνθημα επαληθεύτηκε πλήρως, καθώς όπως είπε ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο, «κάθε φορά υπόσχονται ψίχουλα κι από αυτά ακόμα τα ψίχουλα δε δίνουν τίποτα».
Νωρίτερα, στη μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συνταξιούχοι έδωσαν μαζικά το «παρών», με ζήτημα αιχμής το Ασφαλιστικό,«που δε σημαίνει μόνο σύνταξη, αλλά και περίθαλψη, Πρόνοια, τα καθημερινά»,όπως είπαν στον «Ριζοσπάστη». Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν όλοι οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων: Ο Π. Βαβουγιός (Δημοσίου), ο Π. Τάτσης και η Γ. Παπαδάτου (ΟΑΕΕ), ο Τ. Γεωργιάδης (ΕΛΤΑ), ο Σ. Ραφτόπουλος (ΟΣΕ), ο Γ. Βρανάς (ΝΑΤ) και ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος εν αποστρατεία του ΠΝ, από την Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η μαζική πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα

Κεντρικός ομιλητής ο Δ. Κουμπούρης, ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα:«Παλεύουμε και διεκδικούμε όλα όσα μας έχουν περικοπεί και δε νομιμοποιούμε τις περικοπές στη συνείδησή μας. Δεν παλεύουμε μόνο για τους εαυτούς μας, παλεύουμε για τις νέες γενιές που μαστίζονται από φτώχεια, ανεργία, ανασφάλιστη εργασία». Κάλεσε τέλος τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου το πανό στην κεφαλή έγραφε: «Δωρεάν ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι έκαναν συγκέντρωση μπροστά στο ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους. Μετά τις ομιλίες, αντιπροσωπεία τους κατέθεσε ψήφισμα στο διευθυντή του ΙΚΑ και στους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ενώ ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Καβάλα, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο νοσοκομείο, όπου ήταν προγραμματισμένη κινητοποίηση του σωματείου των εργαζομένων. Συγκεντρώσεις και πορείες των συνταξιούχων έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πάτρα, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Λαμία, Αγρίνιο και Τρίπολη.

Στη Λάρισα, τέλος, την Τρίτη, το Εργατικό Κέντρο και τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική διεύθυνση του ΙΚΑ, για την κατεδάφιση των ΒΑΕ και γενικότερα για την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και τα συνταξιοδοτικά σωματεία της πόλης, τα οποία διοργανώνουν νέα κινητοποίηση σήμερα, στις 10.30 π.μ., στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου.

Πηγή: rizospastis.gr