Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Καθαρίστε τις γραμμές».150 απελπισμένοι στον δρόμο για την Αθήνα.

Οι δυνατότητες του καταυλισμού στην Ειδομένη εξαντλούνται, οι «απαγορευμένες» εθνικότητες συσσωρεύονται και σύντομα οι πρόχειρες υποδομές δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους διερχόμενους.
 
Στην Ειδομένη η κόλαση, στην Ειδομένη κι ο παράδεισος. Δυο κόσμοι ο καταυλισμός στη νεκρή ζώνη των συνόρων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Οι τελευταίοι 350 πρόσφυγες που είχαν φτάσει χθες το πρωί πέρασαν όλοι στη γειτονική χώρα ώς το απόγευμα. Ταλαιπωρημένοι, αλλά γεμάτοι ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αλλοι 800 «απαγορευμένοι», λόγω εθνικότητας, κόλλησαν εκεί και μαζί τους λες και κόλλησε η ίδια τους η ζωή.
Προέρχονται κυρίως από το Ιράν, το Μπανγκλαντές και το Μαγκρέμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και δεν φεύγουν, ελπίζοντας ότι σύντομα θα αλλάξει κάτι...
Μάλιστα, μεγάλος αριθμός προσφύγων πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες καθιστική διαμαρτυρία στη σιδηροδρομική γραμμή, εμποδίζοντας τη διέλευση των τρένων από και προς την ΠΓΔΜ, ενώ τρεις Ιρανοί από αυτούς που έχουν ράψει το στόμα τους με καλώδια από σύρματα της ΔΕΗ και κάνουν απεργία πείνας διακομίστηκαν στα ιατρεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

«Καθαρίστε τις γραμμές»

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το αίτημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς την Αστυνομική Διεύθυνση Μακεδονίας, με το οποίο ζητά να «καθαρίσει» το σιδηροδρομικό δίκτυο, για να μην εμποδίζονται τα δρομολόγια των εμπορικών αμαξοστοιχιών που μεταφέρουν κοντέινερ από τον Πειραιά προς την κεντρική Ευρώπη.
Αρμόδιος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι, αν παραταθεί η αναστολή των δρομολογίων, θα υπάρχει ζημιά στην εταιρεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θιγόμενες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.
Περίπου 150 πρόσφυγες, μετά από προτροπή ανθρωπιστικών οργανώσεων, της Αστυνομίας και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα, όπου -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου- θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στις δομές φιλοξενίας. Οι περισσότεροι όμως βλέπουν ως μόνη διέξοδο την Ευρώπη.

«Νέα κατάσταση»

Για «νέα ανθρωπιστική κατάσταση που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη και χρειάζεται επείγουσα προσοχή», έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σημείωσε ότι «το περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σημαντικά για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο» και επέκρινε την πολιτική περιορισμού της διέλευσης των προσφύγων με βάση την εθνικότητά τους που εφαρμόζουν τα βαλκανικά κράτη.
«Ολοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, όπως επίσης έχουν το δικαίωμα να εξετάζονται οι ατομικές υποθέσεις τους. Θα πρέπει να δίνεται κατάλληλη πληροφόρηση και συμβουλές στους ανθρώπους που βρίσκονται στα σύνορα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.
Στο μεταξύ, οι δυνατότητες του καταυλισμού στην Ειδομένη εξαντλούνται. Διότι οι «απαγορευμένοι» συσσωρεύονται και μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Θα έλθει σύντομα η στιγμή που οι πρόχειρες υποδομές δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους διερχόμενους. Τεράστιες ουρές σχηματίζονται για το συσσίτιο και οι μικρές σκηνές σε λίγο δεν θα επαρκούν για την κατάκλιση.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης επισήμανε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού για την Ελλάδα, Steven McAndrew, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τον καταυλισμό.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν αποκλειστεί για πολλές ημέρες και είναι κουρασμένοι, με ελάχιστη τροφή. Ορισμένοι υποφέρουν από εξάντληση, ενώ μία από τις ομάδες μας έχει θεραπεύσει μια περίπτωση υποθερμίας και σοβαρής επιληπτικής διαταραχής. Αν και υπάρχει καταφύγιο, πολλοί επιλέγουν να στήνουν σκηνές και να περιμένουν κατά μήκος των γραμμών του τρένου, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την ευκαιρία να περάσουν, όταν οι αρχές ξανανοίξουν τα σύνορα», ανέφερε.
■ Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στον καταυλισμό συνολικά 25.588 πρόσφυγες-μετανάστες, οι οποίοι αναχωρούσαν μέσω ΠΓΔΜ, με ρυθμό 3.655 άτομα περίπου ημερησίως.


Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
Πηγή: efsyn.gr