Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Σιδηροδρομικές «κόντρες» για λιμάνια.

Ενώ εδώ ακόμη οι συζητήσεις για σιδηροδρομικές διασυνδέσεις λιμένων με το διεθνές σιδηροδρομικό σύστημα είναι «επί χάρτου» και αναζητούνται βαγόνια για τα εκ του Πειραιώς σιδηροδρομικώς οδεύοντα εμπορευματοκιβώτια στη Β. Ευρώπη, μεταξύ εταιριών του σιδηροδρομικού τομέα, έχει ανάψει ο «πόλεμος». Τα στοιχεία που έρχονται από την Βρετανία θέλουν τις αρμόδιες επιτροπές να διερευνούν καταγγελίες για «φραγμούς» στον ανταγωνισμό στη διακίνηση φορτίων από Βρετανικά λιμάνια σε εσωτερικούς προορισμούς αλλά και ζητήματα που έχουν ανακύψει στις σιδηροδρομικές συνδέσεις λιμένων.
Με τη Β. Ευρώπη και τη Βρετανία να είναι σιδηροδρομικά διασυνδεδεμένες τα εμπορικά τραίνα «πάνε και έρχονται» με τα λιμάνια να αποτελούν κόμβους. Άλλωστε ένα ισχυρό ατού των λιμανιών της Β. Ευρώπης είναι οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις τους και οι υπέρ ταχείς εμπορικοί συρμοί.
Υπενθυμίζεται ότι στην αντίπερα του Αιγαίου τα τουρκικά λιμάνια, που έχουν γίνει μαγνήτης επενδύσεων, προτάσσουν τις καλές σιδηροδρομικές τους καλύψεις και ειδικότερα τη διασύνδεση με το λοιπό ευρωπαϊκό δίκτυο.

Πηγή: theseanation.gr