Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΓΑΙΑΟΣΕ: Εντός του Οκτωβρίου ο διαγωνισμός για το Θριάσιο Πεδίο.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να επαναπροκηρύξει η ΓΑΙΑΟΣΕ το διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.

Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά πως αυτή τη φορά από το διαγωνισμό θα αναδειχθεί ανάδοχος, καθώς όλα είναι έτοιμα ήδη από το καλοκαίρι και οι όροι εμφανίζονται πιο ελκυστικοί για τους επενδυτές αφού έχουν συνυπολογιστεί και οι δυσκολίες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.
Εκτιμάται μάλιστα ότι από τη στιγμή που θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την εμπορική ανάπτυξη των 588 στρεμμάτων στο Θριάσιο θα δοθεί προθεσμία τριών μηνών στους υποψηφίους να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, ενώ συνολικά δε θα χρειαστούν περισσότερες από 140 ημέρες από την προκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου να υπάρξει ανάδοχος.
Η παραχώρηση του έργου θα γίνει για διάστημα τουλάχιστον σαράντα ετών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, στόχος είναι η νέα συμφωνία να είναι εμπροσθοβαρής ώστε να έχει αποτελέσματα. Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα είναι υποχρεωμένος εντός της πρώτης διετίας από την υπογραφή της συμφωνίας να έχει ολοκληρώσει τις στεγασμένες κατασκευές σε επιφάνεια 50.000 τετραγωνικών μέτρων και να έχει ξεκινήσει στο χώρο αυτό τη λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου. Στα οκτώ χρόνια που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου. Η συνολική δυνατότητα δόμησης φτάνει τα 235.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων.
Ως ελάχιστο εγγυημένο τίμημα ορίζονται τα 500.000 ευρώ το χρόνο για την πρώτη περίοδο της παραχώρησης έως τα δώδεκα χρόνια, ενώ από τη 13η χρονιά το ελάχιστο εγγυημένο τίμημα θα ανέλθει σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ το μήνα.
Εκτός από τις αλλαγές στο τίμημα και στους χρόνους κατασκευής, οι βασικές διαφοροποιήσεις στους όρους του νέου διαγωνισμού θα αφορούν σε:
Παράταση της περιόδου παραχώρησης από τα τριάντα στα σαράντα χρόνια με δυνατότητα ο χρόνος να φτάσει ακόμα και τα πενήντα χρόνια.
Ενιαία παραχώρηση της έκτασης και όχι τμηματική, όπως είχαν ζητήσει στο παρελθόν ορισμένοι υποψήφιοι.
Διπλή εγγυητική επιστολή, η οποία θα δώσει στη ΓΑΙΑΟΣΕ τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Αύξηση του χρόνου εμπειρίας των υποψηφίων επενδυτών στον κλάδο.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη διαδικασία ενδιαφέρον είχαν εκφράσει η η κινεζική Cosco, η Grivalia Properties, η Sarmed, η Goldair, η Food Link και ως σύμβουλοι η Med Log και η Re.de-Plan. Οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες μάλιστα εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον, σύμφωνα με τη ΓΑΙΑΟΣΕ.
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα δεδομένου ότι εάν αυτός δεν τελεσφορήσει ξανά, υπάρχει κίνδυνος επιστροφής ποσού περίπου 125 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για το ποσό που θα ζητήσει πίσω η ΕτΕΠ, καθώς είχε χρηματοδοτήσει το σιδηροδρομικό έργο του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων του ΟΣΕ, έκτασης 1.450 στρεμμάτων στο Θριάσιο θέτοντας όμως ως προϋπόθεση να ιδιωτικοποιηθεί και η γειτνιάζουσα έκταση 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ όπου και θα γίνει το εμπορευματικό κέντρο, κάτι που όμως δεν έχει προχωρήσει ακόμα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: ethnos.gr