Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας θα επαναληφθούν και στις δύο κατευθύνσεις αύριο, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή εταιρία σιδηροδρόμων OEBB, μετά τη διακοπή τους για μια εβδομάδα, προκειμένου να μειωθεί η ροή των μεταναστών στη χώρα από την Ουγγαρία.
Η Βουδαπέστη ολοκλήρωσε την κατασκευή συρμάτινου φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία αυτή την εβδομάδα, περιορίζοντας δραματικά τη ροή των μεταναστών μέσω των ανατολικών της συνόρων με την Αυστρία και αναγκάζοντας τους μετανάστες να αλλάξουν πορεία παρακάμπτοντας την Ουγγαρία.
Η Αυστρία απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη θέσπιση "νέων και καλύτερων κανόνων" για τη μετανάστευση και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό, καθώς χιλιάδες μετανάστες συρρέουν στην Κροατία αναζητώντας νέες οδούς προς τη δυτική Ευρώπη.
Μετά την εισροή των μεταναστών στην Κροατία, η Σλοβενία είναι η επόμενη χώρα μέσω της οποίας οι μετανάστες πιθανόν να κατευθυνθούν προς την Αυστρία και τον επιλεγμένο προορισμό των περισσότερων από αυτούς, τη Γερμανία.
Στη Λιουμπλιάνα, ο σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες του με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε ότι η χώρα του θα μείνει προσηλωμένη στους κανόνες της ζώνης Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η κυβέρνησή του έχει δηλώσει ότι θα παραλάβει αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, αλλά δεν θα δημιουργήσει ένα «διάδρομο» για τους πρόσφυγες απλώς για να περάσουν μέσω της Σλοβενίας και να περάσουν στην Αυστρία.
«Πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα, πού αρχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας (της ΕΕ)», δήλωσε ο Φάιμαν.
Στη Ρουμανία, ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θεωρεί ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις συνιστούν λύση για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
Το Βουκουρέστι έχει δηλώσει ότι μπορεί να δεχθεί κατ’ ανώτατο όριο 1.785 μετανάστες βάσει ενός εθελοντικού σχήματος, προκειμένου να διευκολύνει ώστε να αποφορτιστεί η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο στο πλαίσιο ενός προγράμματος μετεγκατάστασης που εξετάζεται στις Βρυξέλλες, η Ρουμανία θα πρέπει να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.
«Η Ρουμανία επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά ... δεν θεωρούμε ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αποτελούν λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε ο Γιοχάνις στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου Άμυνας της χώρας.
«Είναι πιθανόν ότι μέσω μιας διαδικασίας που θα εφαρμοστεί την προσεχή εβδομάδα... η ΕΕ θα μας αναγκάσει να δεχτούμε περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που προσφερόμαστε να δεχτούμε». Αν συμβεί αυτό, δήλωσε ο Γιοχάνις, η Ρουμανία θα αντλήσει κεφάλαια από την ΕΕ για να επεκτείνει ή να κατασκευάσει νέα κέντρα για τη φιλοξενία των προσφύγων.
Στην Κροατία, ο υπουργός Υγείας Σίνισα Βάργκα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του αναμένει τις δύο προσεχείς εβδομάδες την άφιξη περισσοτέρων από 20.000 μεταναστών, ανάμεσά τους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
«Περιμένουμε τις δύο προσεχείς εβδομάδες έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών, πάνω από 20.000, και πρέπει να φροντίσουμε ώστε το σύστημα προστασίας της υγείας να λειτουργήσει», δήλωσε ο Βάργκα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Hina.
Ο υπουργός τόνισε ότι «η κατάσταση είναι σήμερα ικανοποιητική», αναφερόμενος στις δυσκολίες που ενσκήπτουν με την άφιξη των μεταναστών όσον αφορά την υγεία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι είναι περιορισμένες οι ικανότητες της χώρας για την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών που περνούν από την Κροατία, μετά το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων με τη Σερβία.
Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι 6.200 μετανάστες βρίσκονταν στο έδαφος της Κροατίας στις 11:50 ώρα Ελλάδας.
Δεν είναι γνωστό προς ποια χώρα θα κατευθυνθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στην Κροατία, η οποία συνορεύει με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία -δύο χώρες μέλη του χώρου Σένγκεν- αντίθετα με την Κροατία.
Πηγή: newsbeast.gr