Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστολή προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης απέστειλε η ΑΔΕΔΥ για ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Προς:
1. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο 
2. Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.
Κύριοι Υπουργοί,
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι χαριστική βολή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά και στο ίδιο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν τα μέτρα που ήδη ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και οι δεσμεύσεις που συμφώνησε με τους δανειστές και ανέλαβε να προωθήσει από τον Οκτώβριο.
Με το νέο μνημόνιο η ελληνική Κυβέρνηση δεν αρκείται στην αποδοχή και υλοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012 που ψήφισαν οι προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις, που σφάγιασαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων και άλλαξαν τον χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά αναλαμβάνει την υποχρέωση να προωθήσει και νέα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, στην αύξηση των χρόνων εργασίας και των ορίων ηλικίας, στη διάλυση και στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι βασικοί στόχοι του νέου Μνημονίου για την Κοινωνική Ασφάλιση που υλοποιούνται με τα μέτρα που προωθούνται, είναι μείωση των δαπανών κατά 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και το 1% του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ) για το 2016, η επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, η επιβάρυνση των συνταξιούχων για τα ελλείμματα στο χώρο της Υγείας και η βίαιη ενοποίηση των Ταμείων με στόχο την ισοπέδωση των παροχών.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι συνταξιούχοι διεκδικούν:
Τη διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την εγγύηση του Κράτουςκαι την ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό.
Την αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω του PSI και όχι μόνο.
Την άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.Ειδικότερα, όσον αφορά το ΕΤΕΑ ζητάμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στην άμεση οικονομική ενίσχυση του Ταμείου.
Για το ΤΠΔΥ απαιτούμε να μην πραγματοποιηθεί καμία νέα μείωση στο εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων και να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πρόσθετοι πόροι (περίπου 700 εκατ. ευρώ) για να καταβληθούν τα Εφάπαξ στους δικαιούχους που καθυστερούν.
Για το ΜΤΠΥ απαιτούμε τόσο την άμεση χρηματοδότηση του Μετοχικού Ταμείου όσο και την επαναφορά της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, που καταργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Για τις κύριες συντάξεις απαιτούμε την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και την κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει ότι η κύρια σύνταξη προσδιορίζεται με το μισθολογικό κλιμάκιο που είχαν οι υπάλληλοι πριν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 38 παρ. 5 του Ν3986/2011.

Κύριοι Υπουργοί,
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζητά να ορίσετε συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες και εν όψει της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, για να σας αναπτύξουμε διεξοδικά τα παραπάνω αιτήματα και να μας ενημερώσετε για τις απαντήσεις της Κυβέρνησης.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


Πηγή: ipaideia.gr