Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ο «Σιδηρόδρομος του Θανάτου»

Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν έγραψε ένα βιωματικό μυθιστόρημα για τους αιχμαλώτους που κατασκεύασαν τη σιδηροδρομική γραμμή ανεφοδιασμού των Ιαπώνων



Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν με το βραβευμένο βιβλίο του στην τελετή απονομής του βραβείου Booker
Το 2013, λίγες ημέρες πριν από την «Anzac Day» - Hμέρα Εθνικής Μνήμης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προς τιμήν των πεσόντων στρατιωτών όλων των πολέμων - ο υπέργηρος πατέρας κάλεσε τον μεσήλικο γιο και τον ρώτησε «τι γίνεται;» με το βιβλίο που έγραφε. «Τέλειωσα» του απάντησε τότε ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, ο εφετινός νικητής του βραβείου Booker, της σημαντικότερης λογοτεχνικής διάκρισης στον αγγλόφωνο κόσμο. Ο ίδιος είχε μόλις αποστείλει ηλεκτρονικά το τελικό κείμενο στον εκδότη του. Χρειάστηκε δώδεκα χρόνια για να ολοκληρώσει το έκτο, ιδιοτύπως βιωματικό μυθιστόρημά του υπό τον τίτλο «The Narrow Road to the Deep North» (Ο στενός δρόμος προς τον βαθύ Βορρά, Chatto & Windus, 2014).
Εγραψε πέντε διαφορετικές εκδοχές της συγκλονιστικής ιστορίας που ένιωσε την ανάγκη να αφηγηθεί. Τις έκαψε όμως όλες, το πέρασμα από τη μια εκδοχή στην άλλη ήταν κάθε φορά ένας σωρός από στάχτες. Αργότερα, την ίδια εκείνη ημέρα, ο πατέρας του, ο 98χρονος Αρτσι, επιζήσας του διαβόητου «Σιδηροδρόμου του Θανάτου», άφησε την τελευταία του πνοή. «Σε έναν τοίχο του σπιτιού μας ο ίδιος είχε κρεμάσει μια ταπεινή ξύλινη πλακέτα με τα ονόματα των συντρόφων του που πέθαναν εκεί», στα καταναγκαστικά έργα της γραμμής Ταϊλάνδη - Μπούρμα (σημερινή Μιανμάρ) που κατασκεύασαν (1942 - 1943) αιχμάλωτοι (9.000 και πλέον Αυστραλοί μεταξύ αυτών) υπό τις διαταγές των Ιαπώνων στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα εκεί ήταν περισσότερα από ό,τι στη Χιροσίμα. Πιο πολλά ήταν τα πτώματα εκεί από τις λέξεις στο μυθιστόρημά μου»έγραψε πρόσφατα ο αυστραλός συγγραφέας που γεννήθηκε το 1961 σε μια προλεταριακή γωνιά της Τασμανίας. Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας, μετουσίωσε τις εμπειρίες και τις μνήμες του πατέρα του, οικειοποιήθηκε το τραύμα και το έκανε λογοτεχνία.

Συντάκτης:  Μπέκος Γρηγόρης
Πηγή: tovima.gr