Η Κροατία κλείνει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία: «Ας επιτραπεί οι άνθρωποι που φθάνουν από την Ελλάδα και ΠΓΔΜ με λεωφορεία να μεταφέρονται μέσω Ουγγαρίας.
Η απόφαση της Κροατίας να κλείσει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία λόγω της μαζικής εισόδου μεταναστών στην κροατική επικράτεια, φέρνει ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου - Ζάγκρεμπ.
Ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι αν χρειαστεί, η Κροατία είναι έτοιμη να κλείσει εντελώς τη διάβαση Μπαγιάκοβο στα σύνορα με τη Σερβία, η οποία είναι ήδη από χθες κλειστή για τη διέλευση φορτηγών εμπορευμάτων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία.
Η Κροατία είναι αντιμέτωπη από τις 16 Σεπτεμβρίου με κύμα προσφύγων που διέρχεται από τη χώρα, από τότε που η Ουγγαρία έκλεισε στα σύνορα με τη Σερβία το βασικό σημείο διέλευσης των προσφυγικών ροών. Οι κροατικές αρχές αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να κλείσουν επτά συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία και από χθες απαγόρευσαν τη διέλευση φορτηγών και από την τελευταία διάβαση που παρέμενε ανοιχτή.
Η Κροατία θα λάβει όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία και οι γείτονες «ας αφήσουν τα κούφια λόγια», τόνισε ο Ράνκο Όστογιτς.
Οι πρόσφυγες από Ελλάδα και Σκόπια
«Ας επιτρέψουν οι άνθρωποι που φθάνουν από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ με λεωφορεία να μεταφέρονται μέσω των διαβάσεων Χόργκος 1 και Χόργκος 2 (στα σύνορα με την Ουγγαρία). Είμαστε απολύτως έτοιμοι να κλείσουμε τη διάβαση Μπαγιάκοβο, αν χρειαστεί. Έχουμε συνεχή εισροή μεταναστών στο Τοβάρνικ. Δεν έρχονται έτσι τυχαία, έρχονται οργανωμένα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.
Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η εισροή των μεταναστών δεν μειώνεται, ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μέχρι τώρα εισήλθαν στη χώρα 30.000 πρόσφυγεςκαι πρόσθεσε ότι κανένας δεν μπορεί να τον διαβεβαιώσει ότι ούτε ένα άτομο δεν περνά από τη Σερβία στην Ουγγαρία.
«Οργανωμένο σχέδιο»
«Νομίζω ότι είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι πρόκειται για οργανωμένη δράση μεταφοράς προσφύγων κατευθείαν στην Κροατία. Έχουμε τώρα την κατάσταση υπό έλεγχο, οπότε το Τοβάρνικ είναι το μέρος απ' όπου μεταφέρονται και το κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς, το μέρος στο οποίο γίνονται δεκτοί, ώστε να γίνεται επεξεργασία των στοιχείων τους και να φεύγουν στην Ουγγαρία» σημείωσε.
Ερωτηθείς για πόσο διάστημα η αστυνομία και το κέντρο υποδοχής μπορούν να ανταποκρίνονται στην πίεση αυτή, ο κ. Όστογιτς απάντησε ότι «μπορούν διαρκώς, όσο έχουμε την κατάσταση της διέλευσης».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας τόνισε ότι εκλαμβάνει ως ίδιες τις κατηγορίες που διατύπωσε σε βάρος του ο Σέρβος ομόλογός του,Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ότι είναι ανίκανος, όπως και τη δήλωση της προέδρου της Κροατίας, η οποία είπε ότι το «σχέδιο B» της κροατικής κυβέρνησης είναι μόνο αντίδραση στο «σχέδιο A» που δεν υπήρξε ποτέ.
«Είναι μία κατάσταση απαράδεκτη. Ενώ αστυνομικοί, εθελοντές και άλλοι καλοί άνθρωποι αγωνίζονται στις περιοχές, στις οποίες φθάνουν οι πρόσφυγες, εμείς δεχόμαστε κριτική. Αλλά δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Η κ. Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κ. Μέρκελ για χάος. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος κηρυχθεί ένοχος» είπε ο κ. Όστογιτς.
Απαντώντας στην ερώτηση, αν το κράτος έχει "σχέδιο C" , ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας διευκρίνισε ότι το "σχέδιο C" είναι αναγκαίο από τη στιγμή που υπάρξει κλείσιμο των συνόρων. Αν συμβεί, είμαστε έτοιμοι, τόνισε.
"Δεν είναι απλό, αλλά αυτή τη στιγμή θα καλούσα να σταματήσουν οι προκλήσεις, ενώ παλεύουμε με την κρίση. Δεν καρφώνουν εμένα στην πλάτη ως πολιτικό, αλλά τους ανθρώπους που εργάζονται και αγωνίζονται. Τουλάχιστον ας σιωπήσουν, αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο" επισήμανε.
Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην απόφαση της Ουγγαρίας να επεκτείνει το τείχος και στα σύνορα με την Κροατία τόνισε ότι «κατασκεύασαν τείχος 165 χιλιομέτρων, αλλά αυτό είναι εντελώς αναποτελεσματικό».
Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί με την κροατική αμαξοστοιχία, η οποία από την Παρασκευή είναι ουσιαστικά "σε ομηρία" επειδή οι Ούγγροι δεν επιτρέπουν να επιστρέψει ο κ. Όστογιτς είπε: "Τίποτα, προς το παρόν. Η Ουγγαρία ξέρει ότι έχει διακοπεί η σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων".
Το τρένο παραμένει ακινητοποιημένο στο Μαγκιαρμπόλι της Ουγγαρίας από την Παρασκευή, όταν σύμφωνα με την εκδοχή της Ουγγαρίας, 36 αστυνομικοί, τρεις εργαζόμενοι Κροατικών Σιδηροδρόμων και περίπου 1.000 πρόσφυγες έφθασαν αιφνιδιαστικά.
Πηγή: thetoc.gr