Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Κροατία: 5.000 πρόσφυγες σε σιδηροδρομικό σταθμό.

Μετανάστες στηριχτεί στις σιδηροδρομικές γραμμές στο σταθμό του τρένου στο Dugo Σέλο, κοντά στο Ζάγκρεμπ στις 17 Σεπτεμβρίου 2015. Μια ειδική αμαξοστοιχίας που μετέφερε περίπου 800 μετανάστες από Tovarnik, κοντά στα σερβικά σύνορα, έφτασε στο Dugo Σέλο, κοντά στο Ζάγκρεμπ, την Πέμπτη το πρωί.  Οι μετανάστες μεταφέρονταν σε κέντρο υποδοχής στο πλησιέστερο Jezevo.  Από την έναρξη της κρίσης, οι κροατικές αρχές έχουν ζητήσει την αλληλεγγύη με τους μετανάστες, υπενθυμίζοντας το δικό της ρόλο για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και εκτοπισμένων ατόμων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 Βαλκάνια πολέμους.  AFP PHOTO / STRΈως 5.000 μετανάστες βρίσκονταν το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό της κροατικής πόλης Τοβάρνικ, κοντά στα σερβικά σύνορα, με την ελπίδα να πάρουν ένα τραίνο για το Ζάγκρεμπ, ανακοίνωσε ο Γιαν Κάπιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
"Υπάρχουν 4.000 έως 5.000 άνθρωποι εδώ. Τα τραίνα φθάνουν αλλά δεν μπορούν να πάρουν όλο τον κόσμο", τόνισε.
Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν στο σημείο και διένειμαν τρόφιμα. Πρωτίστως στα εκατοντάδες παιδιά και τα βρέφη.
Ενισχύσεις καταφθάνουν, κυρίως σε είδηιατρικής περίθαλψης και χημικές τουαλέτες, διευκρίνισε ο Κάπιτς. 
"Είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν αυτό θα γίνει ο επόμενος καταυλισμός διαμετακόμισης. Η κροατική κυβέρνηση είναι αυτή που θα δει πώς θα διαχειριστεί" την κατάσταση, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι μετανάστες φθάνουν στο σταθμό αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων χωρίς να πηγαίνουν στο αστυνομικό τμήμα για να εγγραφούν. Ο μεγάλος αριθμός των αφιχθέντων ούτως ή αλλιώς αναμένεται να παρακάμψει εντελώς την αστυνομία, δήλωσε.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς προειδοποίησε ότι το Ζάγκρεμπ έχει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών που περνούν μέσω της χώρας του, μετά των κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων από τη Βουδαπέστη. 
"Θα είμαστε εποικοδομητικοί και θα συνεργαστούμε, υπενθυμίζοντας ωστόσο συνεχώς ότι υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας" για την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών", επισήμανε πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.
Η Κροατία αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία. Οι πρόσφυγες φθάνουν μέσω των συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία, Μπέζνταν Μοστ - Μπάτινα, Μπάτσκα Παλάνκα Ίλοκ και Σιντ Τοβάρνικ.
Η Κροατία δεν ήταν μέχρι τώρα χώρα προορισμού για τους πρόσφυγες, αλλά είναι λογικό να τίθεται ζήτημα μαζικής άφιξης που οφείλεται στο τείχος που κατασκεύασε η Ουγγαρία και στις ποινές που επιβάλλει σε όσους προκαλούν φθορές ή επιχειρούν να το περάσουν.
Η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βέσνα Πούσιτς δήλωσε χθες ότι η Κροατία έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την άφιξη πολλών χιλιάδων προσφύγων, αλλά όχι δεκάδων χιλιάδων και επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή η Κροατία θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης και άλλων χωρών.

Πηγή: nooz.gr