Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Η πορεία του ενόπλου στο τρένο της Thalys που δεν πείθει ως «ληστής».

Υπό κράτηση ο Αγιούμπ ελ Χαζάνι.

Τελευταίο ίχνος του μαροκινού Χαζάνι ήταν ταξίδι στην Τουρκία το Μάιο, οπότε και πιθανολογείται ότι ενδεχομένως να πέρασε στη Συρία. 
Την τύχη του 26χρονου μαροκινού Αγιούμπ ελ Χαζάνι, του ενόπλου με το καλάσνικοφ στο τρένο της Thalys προς το Παρίσι που σταμάτησαν εγκαίρως αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονταν σε διακοπές, κρίνει η γαλλική Δικαιοσύνη: Με την παρέλευση του τετραημέρου που μπορεί να μείνει υπό κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών, ο Χαζάνι περνά από δικαστές για υποθέσεις τρομοκρατίας και αναμένεται να κινηθεί και επίσημα διαδικασία σε βάρος του. 

Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν πως ήθελε απλώς να ληστέψει το τρένο, όμως η εισαγγελία δεν πείθεται. Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, οι συνθήκες του περιστατικού και τα όσα είναι γνωστά για το παρελθόν του Χαζάνι δείχνουν προς την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης που «χάλασε» μόνο λόγω της συγκυρίας. 

Το προφίλ του Χαζάνι παραμένει «γκρίζο» σε αρκετά σημεία. Ο 26χρονος βρισκόταν στην αμαξοστοιχία 9364 της Thalys που είχε ξεκινήσει από το Άμστερνταμ και, περνώντας από τις Βρυξέλλες, κατευθυνόταν προς το Παρίσι την περασμένη Παρασκευή. 

Ο Χαζάνι ήταν οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ, οκτώ γεμιστήρες και ένα πιστόλι Λούγκερ όταν προσπάθησε να τον εμποδίσει αρχικά ένας νεαρός γάλλος επιβάτης που τον αντιλήφθηκε, πριν τον σταματήσουν οι τρεις αμερικανοί στρατιώτες που έτυχε να ταξιδεύουν και ένας 62χρονος Βρετανός. 

Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν πως ο Χαζάνι, που δεν είχε «σταθερή κατοικία», βρήκε («τυχαία») τα όπλα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, όπου κοιμόταν, και σκόπευε να ληστέψει το τρένο. 

Η έρευνα της εισαγγελίας, που δεν έχει πειστεί από τους ισχυρισμούς του σύμφωνα με τα σύσσωμο τον γαλλικό Τύπο, προσπαθεί να ρίξει φως και στο παρελθόν του Χαζάνι. 

Ο νεαρός Μαροκινός είχε φτάσει στην Ισπανία το 2008 και, μετά από μία σύντομη παραμονή στη Μαδρίτη, είχε βάση το Αλχεθίρας (στον Κόλπο του Γιβραλτάρ). Είχε ήδη τα επόμενα χρόνια χτυπήσει «καμπανάκι» στις ισπανικές Αρχές μετά από αναφορές για ριζοσπαστικές ομιλίες του σε τοπικά τζαμιά ενώ ήταν επίσης γνωστός για μικροπαραβάσεις, όπως εμπόριο ναρκωτικών. 

Τα προβλήματά του με την αστυνομία για εμπόριο ναρκωτικών συνεχίζονταν στο Αλχεθίρας. Όπως όμως σημειώνει η ισπανική El Pais, σε αντίθεση με τον ξυρισμένο νεαρό του 2008 στα αρχεία της αστυνομίας, ο Χαζάνι το 2012 είχε πλήρη γενειάδα χωρίς μουστάκι, σαλαφιστικού «στιλ». 

Πέρασε στη Γαλλία το αργότερο στις αρχές του 2014. Η παρουσία του είναι διαπιστωμένη τουλάχιστον από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και δούλεψε για εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μοιράζοντας φυλλάδια. 

Ο Χαζάνι εργαζόταν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όμως τελικά η εταιρεία δεν τον κράτησε για πάνω από δύο μήνες επειδή τα χαρτιά που είχε δεν του επέτρεπαν εργασία στη Γαλλία. 

Τα επόμενα ίχνη του εντοπίζονται σχεδόν έναν χρόνο μετά, τον φετινό Μάιο, οπότε και ο Χαζάνι βρίσκεται στο Βερολίνο για να αναχωρήσει για την Τουρκία. Αυτό είναι και το σημείο που θεωρείται το καθοριστικότερο, καθώς πιθανολογείται πως η Τουρκία ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός για τη Συρία.

Πηγή: in.gr