Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Σοβαρά επεισόδια στην Ισπανία μεταξύ αστυνομίας και μεταναστών.

Οι μετανάστες μπλοκάρισαν σιδηροδρομικές γραμμές. 

Πολλές συλλήψεις και τραυματισμοί 16 ατόμων.



Ο θάνατος ενός Σενεγαλέζου μετανάστη στην πόλη Σαλού στην Ισπανία, οδήγησε σε σύγκρουση ομάδων μεταναστών με την αστυνομία, με πολλές συλλήψεις και τραυματισμούς. Είναι προφανές ότι τα προβλήματα στην Κω δεν είναι τα μοναδικά αυτού του είδους σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα στην πόλη Σαλού, στα νότια της Βαρκελώνης σημειώθηκαν μεγάλα επεισόδια μεταξύ ομάδων μεταναστών και της αστυνομίας. 
Ο λόγος της εξέγερσης είχε να κάνει με τον θάνατο ενός Σενεγαλέζου μετανάστη, ο οποίος πήδηξε από τον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας για να γλιτώσει από την εισβολή της αστυνομίας στο διαμέρισμα που διέμενε. Μέσα στο οποίο -σύμφωνα πάντα με την αστυνομία- είχε εγκαταστήσει μηχανισμούς για παράνομη αντιγραφή DVD.
Στα επεισόδια που έγιναν σήμερα το μεσημέρι, συμμετείχαν πάνω από 100 μετανάστες, οι οποίοι βρέθηκαν απέναντι σε πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι μετανάστες μπλοκάρισαν σιδηροδρομικές γραμμές της περιοχής και πετούσαν αντικείμενα και πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης. 
Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Τα επεισόδια πήραν αρκετή έκταση ενώ στο τέλος συνελήφθησαν πάνω από 12 μετανάστες, και υπήρξαν και τραυματισμοί 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων και 10 αστυνομικοί. 
Η πόλη Σαλού είναι ένα από τα τουριστικά θέρετρα της Καταλωνίας, με έντονη πλέον την παρουσία των μεταναστών. Οι πολιτικοί της περιοχής εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα γεγονότα, ενώ ένας εξ' αυτών, ο Jaume Asens από το «Προοδευτικό Κίνημα των πολιτών της Βαρκελώνης», χαρακτήρισε τον νεκρό Σενεγαλέζο μετανάστη ως «το πρώτο θύμα της ποινικοποίησης των φτωχών αυτό το καλοκαίρι». 
Στην δήλωσή του, ο ίδιος υποστήριξε ότι «η αστυνομία έκανε απλά την δουλειά της. Όμως ολόκληρη η κοινωνία δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έχουμε μάθει να ζούμε πλέον με την βαρβαρότητα».
Όπως και να έχει, το μεταναστευτικό πρόβλημα φαίνεται να εξελίσσεται σε σημαντικό θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Απαιτώντας από την κοινωνία και τους πολιτικούς μια εντελώς νέα προσέγγιση. Είτε αυτό αφορά τους πολίτες της Βαρκελώνης είτε πρόκειται για κάτι πολύ πιο κοντά μας, με όλα όσα έγινα στα σημερινά επεισόδια στην Κω.

Πηγή: .protothema.gr