Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ψαλίδι από σήμερα στις συντάξεις -Πόσο ακριβώς θα μειωθούν κύριες και επικουρικές.



ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ.

Από χθες βράδυ άρχισαν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι συντάξεις 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων οι οποίες λόγω της αύξησης της παρακράτησης υπέρ του ΕΟΠΠΥ θα είναι ψαλιδισμένες.
Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχου λόγω της παρακράτησης αυξημένων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης θα δουν τις κύριες συντάξεις τους μειωμένες κατά 2% (πάει από το 4% στο 6%)και τις επικουρικές για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου κατά 6% (πάει από το 0 στο 6%).

Για τις κύριες συντάξεις η παρακράτηση θα γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού (πριν δηλαδή από τις άλλες κρατήσεις που γίνονται από το 2010), ενώ για τις επικουρικές στα καταβαλλόμενα ποσά (μετά την αφαίρεση των μειώσεων και πριν από τον υπολογισμό του φόρου).

Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 8 έως 10 ευρώ, ενώ οι συντάξεις όσων παίρνουν την μέση σύνταξη θα είναι σημαντικά μειωμένες από 40 έως 45 ευρώ. Αντίστοιχες μειώσεις θα επιβληθούν και στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ των οποίων οι συντάξεις θα πιστωθούν την επόμενη Τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ το 2010 λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά μετά τις περικοπές των προηγούμενων Μνημονίων τον Ιούνιο του 2015 πήρε σύνταξη 912 ευρώ, ενώ σήμερα η σύνταξή του θα φτάσει στα 892 ευρώ.

Στις επικουρικές η παρακράτηση θα επιβάλλεται ανά σύνταξη και όχι ανά δικαιούχο πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει δυο επικουρικές συντάξεις η παρακράτηση θα γίνει και στις δυο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 200 ευρώ πριν από τις περικοπές του 2010 είχε φτάσει μετά από αυτές στα 157,7 ευρώ, ενώ σήμερα θα πάρει 148,3 ευρώ (μεικτά).

Όσον αφορά στα αναδρομικά των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου αυτά θα παρακρατηθούν, σε ισόποσες δόσεις, από τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ χωρίς περικοπή θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μόνο τα μερίσματα που λαμβάνουν, επιπλέον της κύριας και επικουρικής σύνταξης, περίπου 380.000 συνταξιούχοι από τα Μετοχικά Ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρακράτηση των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, μια κύρια σύνταξη της τάξης των 800 ευρώ μεικτά θα μειωθεί κατά 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο αλλά κατά 27 ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.

Στα 700 εκατ. ευρώ η εξοικονόμηση από την αύξηση των εισφορών

Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ θα επιφέρει η αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων η οποία είναι 6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές συντάξεις.

Το μέτρο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου (για Ιούλιο και Αύγουστο θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε τρεις ισόποσες δόσεις, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), δεν σχετίζεται με τις οριζόντιες περικοπές που είχαν επιβληθεί παλαιότερα και έχουν κριθεί προσφάτως αντισυνταγματικές.

Τα ποσά είναι ανταποδοτικά, καθώς θα πηγαίνουν στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και στις παροχές υγείας και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό ή στο χρέος.

Η μείωση ισχύει από τον Ιούλιο του 2015 και ισοδυναμεί με μείωση της καθαρής σύνταξης κατά 2% για τους περίπου 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη (δηλαδή κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 12 ευρώ) και άλλο 6% επί του ποσού της επικουρικής, για όσους παίρνουν επικουρική (δηλαδή κάποιος που παίρνει 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική θα επιβαρυνθεί με 24 ευρώ).

Το μέτρο ψηφίστηκε με τον νόμο 4334 της 16 Ιουλίου και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση να αποτρέπει την άμεση μείωση του ΕΚΑΣ που περιλάμβανε το μέιλ Χαρδούβελη.

Η μείωση της κατώτατης σύνταξης (από 486 σε 392,7) δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά συνέπεια της σύνδεσης με τον κατώτατο μισθό που προέβλεπε ο νόμος 3863/2010. Έχει εφαρμογή σε όσους βγουν σε σύνταξη μετά την 1/1/2015 και εφαρμόζεται αναλογικά μόνο για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά,Εξ ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπολογίζονται με την παλιά κατώτατη σύνταξη.

Πηγή:iefimerida.gr