Ίσως περιέχει την διακόσμηση του Amber Room με πορτοκαλί διαμάντια αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ
Το σίριαλ με το τρένο των Ναζί με τον αμύθητο θησαυρό παίρνει πλέον και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η Ρωσία δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί.
Ακόμη δεν το είδαμε (και δεν είναι σίγουρο αν θα το δούμε...), όμως οι πρώτοι μνηστήρες του φημολογούμενου θησαυρού έκαναν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με δικηγορικό γραφείο της Ρωσίας, υπάρχει η δυνατότητα στο Κρεμλίνο να δηλώσει απαιτήσεις πάνω στα ευρήματα του τρένου και να τα πάρει πίσω αντισταθμιστικά για τις απώλειες της χώρας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τρένο μπορεί να περιλαμβάνει το λεγόμενο και τμήματα «Amber Room», ένα δωμάτιο το οποίο είχε τους τοίχους του διακοσμημένους με πορτοκαλί διαμάντια αξίας πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είναι γνωστό κλάπηκε από τους Γερμανούς από ένα παλάτι κοντά στην Αγία Πετρούπολη κατά την διάρκεια του πολέμου και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων παραγόντων, οι κρατικές υπηρεσίες της χώρας πρέπει οπωσδήποτε να εμπλακούν στις ανασκαφές και να διαπιστώσουν το είδος και την αξία των αντικειμένων όταν και εφ' όσον αποκαλυφθεί το τρένο.
Σ' αυτή την περίπτωση η Πολωνία είναι υποχρεωμένη να εμπλέξει διεθνείς ειδικούς για να ξεκαθαρίσει τι βρίσκεται μέσα στο φορτίο. Και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους σ' αυτές τις περιπτώσεις, αν διαπιστωθεί ότι το φορτίο έχει αφαιρεθεί από μία συγκεκριμένη περιοχή, και την Ρωσία στην συγκεκριμένη περίπτωση, τότε το φορτίο θα πρέπει να επιστραφεί στην ρωσική πλευρά.
Όμως η Πολωνική κυβέρνηση έχει αντιρρήσεις, και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι οι δικοί τους δικηγόροι λένε ότι αφού το φορτίο ανακαλύφθηκε στην Πολωνία ανήκει πλέον στο κρατικό της θησαυροφυλάκιο.
Όπως και να έχει, το τρένο μπορεί ακόμα να μην έχει αποκαλυφθεί, όμως ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαμάχες πάνω από το φορτίο του. Οι οποίες όπως φαίνεται θα φθάσουν σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κάτι που έτσι κι αλλιώς δικαιολογεί τον χαρακτήρα του τρένου-μύθου, ακόμα και τελικά αποκαλυφθεί ότι ήταν ένα απλό, επικοινωνιακό... παραμύθι.
Πηγή: protothema.gr