Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Το 2016 σε λειτουργία η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα. Ποιες είναι οι άλλες μεγαλύτερες σήραγγες στον κόσμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σιδηροδρομικη σηραγγα ΑλπεωνΟι κατασκευαστικές εργασίες στη μακρύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο, Σήραγγα NEAT Gotthard Base, η οποία θα διασχίζει τις Άλπεις, οδεύει προς την ολοκλήρωση της και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του 2016. Η σήραγγα θα έχει μήκος 57 χιλιομέτρων και θα πλήρη όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που επιβάλουν οι κανόνες κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών με διεξόδους έκτακτης ανάγκης. 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες στον κόσμο: 

Tunnel Seikan, Ιαπωνία.

Η 53,85 χιλιόμετρων σήραγγα Seikan στην Ιαπωνία είναι η βαθύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο. Περνώντας μέσα από τα στενά Tsugaru, η σήραγγα συνδέει τα νησιά Χονσού και Χοκάιντο. Η σήραγγα είναι κατασκευασμένη 100 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. Εγκαινιάστηκε το έτος 1988. Το ύψος και το πλάτος της σήραγγας είναι 7,85 μέτρα και 9,7 μέτρα αντίστοιχα.

Σήραγγα της Μάγχης, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σήραγγα της Μάγχης έχει μήκος 50,5 χιλιόμετρα και θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο. Συνδέει Folkestone στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Coquelles στη Γαλλία. Η σήραγγα άνοιξε το έτος 1994, μετά από έξι χρόνια από την κατασκευή της. Η σήραγγα κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Μηχανικών του αιώνα. Η σήραγγα είναι η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Guadarrama σιδηροδρομική σήραγγα, Ισπανία.

Οι σήραγγες Guadarrama είναι οι μεγαλύτερες δίδυμες σιδηροδρομικές σήραγγες στην Ισπανία και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι γραμμές είναι υψηλών ταχυτήτων και συνδέει την Μαδρίτης και το Βαγιαδολίδ. Το μήκος της σήραγγα είναι 28,4 χιλιόμετρα, διέρχεται κάτω από την οροσειρά Sierra de Guadarrama. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 2002 και του 2007. H σήραγγα έχει ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται στη μέση της σήραγγας, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.200 άτομα.

Σήραγγα Gotthard Base, Ελβετία.

Η βασική σήραγγα Gotthard (GBT) βρίσκεται στην καρδιά των ελβετικών Άλπεων και αναμένεται να ανοίξει το 2016. Η σήραγγα έχει μήκος διαδρομής 57 χιλιομέτρων και με συνολικά 151,84 χιλιόμετρα από σήραγγες, φρέατα και περάσματα. Θα είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου. Ένας από τους λόγους για την οικοδόμηση αυτής της σήραγγας είναι να μειώσει το χρόνο ταξιδιού για επιβατικές αμαξοστοιχίες κατά περίπου μία ώρα.

Σήραγγας του Lötschberg Base, Ελβετία

Η σιδηροδρομική σήραγγας του Lötschberg Base είναι ένα 34,57 χιλιόμετρα, διασχίζει τις Άλπεις της Ελβετίας. Η σήραγγα ξεκίνησε την λειτουργία της το 2007 και διέρχονται από αυτή επιβατικά και εμπορικά τραίνα

Taihang σήραγγα, Κίνα.

Η Taihang είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα που περνά βουνό στην Κίνα. Η σήραγγα διπλής τροχιάς κατασκευάστηκε ώστε να γίνει δυνατό το πέρασμα στα Όρη Taihang. Το αριστερό κομμάτι έχει μήκος 27.839 μέτρα και το άλλο έχει μήκος 27. 848 μέτρα. Η σιδηροδρομική γραμμή είναι υψηλών ταχυτήτων και μειώνει τον χρόνο ταξιδιού από σχεδόν έξι ώρες σε μία ώρα.

Δυτική Qinling σήραγγα, Κίνα.

Η δυτική σιδηροδρομική σήραγγα Qinling έχει μήκος 28,236, διπλής σιδηροδρομικής γραμμής. Βρίσκεται στην μέση των ορέων Qinling. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στην Κίνα και είναι λίγο μικρότερη από την σήραγγα Guanjiao.

Επιμέλεια: "Σιδηροδρομικά Νέα"