Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Βρετανία: Ο Κάμερον ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της σιδηροδρομικής γραμμής του Εurotunnel

Με κάθε μέσο, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή τους, χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από τη Σήραγγα της Μάγχης στη Βρετανία, το «ελντοράντο των μεταναστών», όπως το έχουν χαρακτηρίσει.

Μόνο το βράδυ της Πέμπτης επιχείρησαν να περάσουν το φράκτη 1.500 πρόσφυγες πολλοί από τους οποίους εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε 30 συλλήψεις.
Έχουν προηγηθεί ήδη τέσσερις μέρες επεισοδίων στη γαλλική αφετηρία της γραμμής καθώς εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στη σήραγγα που συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία.
Παρίσι και Λονδίνο προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τον αριθμό των μεταναστών με την κατάσταση να έχει προκαλέσει ακόμη και εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών.
H μεταναστευτική κρίση στο Καλαί θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, προειδοποίησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της σιδηροδρομικής γραμμής του Εurotunnel στο Καλαί, μετά από έκτακτο συμβούλιο με τους αρμόδιους υπουργούς.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται στενά με τις γαλλικές αρχές, ενώ ο ίδιος σκοπεύει να επικοινωνήσει με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να δοθεί μια λύση.
Οι τοπικές αρχές του Κεντ ζητούν την επέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της άφιξης εκατοντάδων νεαρών μεταναστών στο Ντόβερ. Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο αριθμός των ανηλίκων που ζήτησαν άσυλο, διπλασιάστηκε.
Η βρετανική κυβέρνηση προμήθευσε την περίφραξη για τη γαλλική πλευρά του Eurotunnel. Η τοποθέτηση ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες ενώ οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα χρησιμοποιηθούν για την επί 24ώρου βάσεως φύλαξη της σιδηροδρομικής γραμμής.
Από την άλλη πλευρά ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
«Πρέπει να δράσουμε, είμαι πρωθυπουργός της Γαλλίας, αναλαμβάνω την ευθύνη στον αγώνα εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, στο διάλογο με τους υπεύθυνους της σήραγγας, αλλά και με τη Μεγάλη Βρετανία. Όλοι πρέπει να δράσουμε με υπευθυνότητα, με ανθρωπιά αλλά και με αποφασιστικότητα», τόνισε ο Μανουέλ Βαλς.
Από τον περασμένο Ιούνιο 9 μετανάστες έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν σε φορτηγά για να περάσουν το υποθαλάσσιο τούνελ.

ΠΗΓΕΣ: The Guardian, ΕΡΤ- 1