Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο εργοληπτικός κλάδος σε όλη τη χώρα. Η παρατεταμένη στάση πληρωμών οδήγησε πολλές εταιρείες να απολύσουν, να θέσουν σε άδεια άνευ αποδοχών τους εργαζομένους τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, να μειώσουν τους ρυθμούς εργασίας τους. Η μόνη σημαντική πληρωμή που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε την Ολυμπία Οδό και τη Νέα Οδό και έγινε προκειμένου να μην υπάρξει παύση της δανειοδότησης των δύο έργων από τις τράπεζες.
Οι κακές εξελίξεις άρχισαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες να πληθαίνουν. Πριν από 10 ημέρες η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - J&P ΑΒΑΞ απέλυσε περίπου 150 άτομα που εργάζονταν στην κατασκευή του τμήματος Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, ενός από τους καθέτους άξονες της Εγνατίας Οδού. Λίγες ημέρες μετά η κοινοπραξία που κατασκευάζει το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνης - Ψαθόπυργου (ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - Intrakat) κατέθεσε αίτημα διακοπής εργασιών. Το ενδεχόμενο αναστολής εργασιών υπάρχει και στην επέκταση του μετρό προς Πειραιά (κοινοπραξία J&P Αβαξ - Ghella - Alstom), αυτή τη φορά όχι τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά μιας σοβαρής διαφοράς Δημοσίου- ιδιώτη για την απόδοση ΦΠΑ.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται ουσιαστικά «με δεμένα τα χέρια», καθώς πολλές από τις αποφάσεις πληρωμής που υπέγραψε τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν έχουν υλοποιηθεί. Μοναδική εξαίρεση, την προηγούμενη εβδομάδα, η πληρωμή περίπου 50 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό και τη Νέα Οδό (19 εκατ. ευρώ στην πρώτη και 31,1 εκατ. ευρώ στη δεύτερη). Η πληρωμή έγινε μετά τη διαβεβαίωση από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ότι η επιστροφή του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης (95% του ποσού) θα γίνει άμεσα. Ο λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες έκαναν πραγματικό αγώνα για την εκταμίευση των συγκεκριμένων δόσεων (όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 21.6.15) είναι ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι οι τράπεζες δεν θα συνεχίσουν τη δανειοδότηση των έργων. Με τα χρήματα αυτά, τα έργα στην Ολυμπία Οδό κρατήθηκαν ζωντανά και συνεχίζουν εργασίες με καλούς ρυθμούς (η κατάσταση των εργασιών στην Ιόνια Οδό δεν είναι γνωστή). Αντίθετα η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και η Κεντρική Οδός έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ρίξει τους ρυθμούς.
Οι παραχωρησιούχοι, πάντως, έχουν αρχίσει να εξετάζουν σενάρια «επόμενης ημέρας». Ο μοναδικός παραχωρημένος δρόμος του οποίου τα δάνεια εγγυάται το Δημόσιο είναι η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, η οποία σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα έλθει στον έλεγχο του Δημοσίου, μαζί με την υποχρέωση αποπληρωμής ενός δανείου 250 εκατ. ευρώ (και άλλες υποχρεώσεις). Πάντως, στο (έστω και μακρινό) ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή, όλα τα έργα θα καταστούν αυτομάτως μη βιώσιμα, αφού θα εισπράττουν σε εθνικό νόμισμα και θα αποπληρώνουν (δάνεια) σε ευρώ.
Συντάκτης: Γιώργος Λιάλιος
Πηγή: Καθημερινή