Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του Μετρό στην υποχρεωτική άδεια. 
Αντιμέτωποι με την ανεργία αν δεν υπάρξει συμφωνία υπουργείου - εργολάβου.



Για τους εργαζομένους στο Μετρό Θεσσαλονίκης, κυλούν και οι λίγες ημέρες που απέμειναν από την παράταση της υποχρεωτικής άδειας που τους έδωσε η ανάδοχος κοινοπραξία, χωρίς ωστόσο αυτή να συνεπάγεται αποφυγή των απολύσεων αφού λόγω των πολιτικών εξελίξεων του τελευταίου μήνα, δεν έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ εργολάβου και αναπλ. υπουργού Υποδομών, στην οποία είτε θα έβρισκαν οι δυο πλευρές κοινό τόπο για τη συνέχιση του έργου ή, σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση ρήξης, το Υπουργείο θα αποφάσιζε κήρυξη του αναδόχου σε έκπτωση και προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου εργολάβου.
Οι ....106 της Αρχαιολογίας( σ.σ στα σκάμματα της αρχαιολογικής έρευνας), βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις και την ανεργία καθώς στο τέλος Ιουλίου λήγει το προσωρινό χρονοδιάγραμμα εργασιών, που είχε δώσει η Αττικό Μετρό Α.Ε. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ο αναπλ. υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η μη συμμόρφωση με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έστω στην εκπνοή του, θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών έκπτωσης του αναδόχου και επαναδημοπρότασης των υπολοίπων του έργου της βασικής γραμμής του Μετρό. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου, αναμένει να λήξει με θετικό τρόπο ο κύκλος της ψήφισης των προαπαιτούμενων απο τους δανειστές, για το «Mνημόνιο 3», για να γίνει η παραπάνω συνάντηση και να ξεκαθαρίσει το θέμα, αφού είναι βέβαιο ότι χωρίς συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ( σ.σ η Αττικό Μετρό ΑΕ είναι εταιρεία του δημοσίου), οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.
Στη παρούσα φάση, οι απλήρωτοι για δύο μήνες εργαζόμενοι (!) στα αρχαιολογικά, που δεν έχουν πάρει επίδομα αδείας, προσανατολίζονται είτε στο να οχλήσουν τον κύριο του έργου, δηλαδή την Αττικό Μετρό, για να πληρωθούν απευθείας από αυτόν, είτε στο να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι από τους «106», δώδεκα άτομα δε δέχθηκαν την υποχρεωτική άδεια, έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Εν τω μεταξύ, απλήρωτοι για δύο μήνες(βαδίζοντας στον τρίτο), είναι και οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, όσοι απέμειναν μετά τις πολλές απολύσεις που έγιναν σταδιακά κατά τους τελευταίους μήνες. Οι εργαζόμενοι στο κατασκευαστικό τομέα, που και αυτοί, με ένα εναλλασσόμενο σύστημα έχουν ενταχθεί σε υποχρεωτική άδεια, πρόκειται να διεκδικήσουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, την ακύρωση του μέτρου που εφαρμόσθηκε με εντολή του εργοδότη.

Συντάκτης: Άννη Καρολίδου
Πηγή: voria.gr