Οι φωτογραφίες του Μπόρις Γκραντόνσκι αποτυπώνουν πλήρως τη μεγάλη πορεία των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν προς την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, αφήνοντας πίσω τους μια διαλυμένη ζωή. Εικόνες βγαλμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης Ιστορίας
Στα Σκόπια, στη Σερβία και την Ουγγαρία, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Πακιστάν και αφρικανικές χώρες συρρέουν τους τελευταίους μήνες, ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.
Περπατώντας συνήθως νύχτα πάνω στις γραμμές των τρένων ή μπαίνοντας στα ίδια τα τρένα, περνούν από τη μία χώρα στην άλλη με σκοπό να φτάσουν στις χώρες «παραδείσους» της Ευρώπης, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία. Σύμφωνα με τις Αρχές της Ουγγαρίας μέσα στο 2015 περίπου 81.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στη χώρα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα φτάσει τα 150.000 άτομα.
Με τα νέα για τους πνιγμούς χιλιάδων ανθρώπων κατά την προσπάθειά τους να περάσουν τη Μεσόγειο με πλοιάρια και βάρκες να κυκλοφορούν πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και την εφαρμογή ολοένα και σκληρότερων ελέγχων από χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι πρόσφυγες και οι διακινητές ανθρώπων διαλέγουν εναλλακτικές οδούς μετακίνησης, που μοιάζουν πιο ασφαλείς.
Στα Σκόπια και στη Σερβία οι καταυλισμοί προσφύγων είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Φυσικά η διέλευση αυτή δεν είναι ακίνδυνη. Τα ατυχήματα είναι πολλά, καθώς η μετακίνηση γίνεται κυρίως βράδυ. Τον περασμένο Απρίλιο επί παραδείγματι 14 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα Βελεσά των Σκοπίων από διερχόμενη αμαξοστοιχία, ενώ πέρυσι άλλοι 40 πέθαναν με τον ίδιο φρικτό τρόπο.
Περπατώντας νύχτα πάνω στις ράγες των τρένων, γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά, νέοι, ηλικιωμένοι, ξεριζωμένοι. Σταματούν για λίγο στις αποβάθρες περιμένοντας την αμαξοστοιχία που θα καταφέρουν να μπουν για να φτάσουν στα σύνορα με την Ουγγαρία
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πρόσφυγες από Αφγανιστάν και Πακιστάν περνούν με τα πόδια μέσα από το Ιράν, φτάνουν στην Τουρκία κι από εκεί είτε περνούν στην Ελλάδα από τον Εβρο είτε περνούν στη Βουλγαρία. Από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (Συρία-Ιράκ) φτάνουν επίσης στην Τουρκία και ενώνονται με τους ανθρώπους που φεύγουν από Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Οσοι καταφέρουν να μην εντοπιστούν από τις ελληνικές και τις βουλγαρικές Αρχές περνούν στα Σκόπια κι από εκεί στη Σερβία, με στόχο να φτάσουν στην Ουγγαρία κι από εκεί στην Αυστρία, την Πολωνία, τη Γερμανία.
Συντάκτης: Χρήστος Στασινόπουλος
Πηγή: ethnos.gr