16% μείωση ανά έτος για τις συντάξεις, από τα 62 μέχρι τα 67 - Ερωτηματικό παραμένει ακόμα το αν θα δεχθούν οι θεσμοί τα θεμελιωμένα δικαιώματα που θα ισχύουν μέχρι την ψήφιση των μέτρων.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συντάσσεται δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει μόνο το άρθρο για το πάγωμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο είχαν ήδη επεξεργαστεί οι υπηρεσίες καθώς πολλές από τις άλλες διατάξεις σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας χρειάζονται διευκρινήσεις . Το σχέδιο που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη θα κλείνει την πόρτα εξόδου πριν από τα 62 , με στόχο το όριο ηλικίας να φτάσει σταδιακά στα 67 το 2022 ή εναλλακτικά, συνταξιοδότηση στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν σταδιακά , 6 μήνες ανά έτος έως το 2020 και 12 μήνες ανά έτος έως το 2022 . Η διάταξη που θα «φύγει» από το υπουργείο Εργασίας θα αναφέρει ρητά ότι προστατεύονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα . Μέχρι να ψηφιστεί όμως δεν αποκλείεται αυτή η ευαίσθητη πτυχή του ασφαλιστικού να προσκρούσει στις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των θεσμών οι οποίοι σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων επέμεναν να αγνοούν τον όρο θεμελιωμένα δικαιώματα .Επίσης, οι θεσμοί μπορεί να απαιτήσουν πιο γρήγορο βηματισμό της αύξησης των ορίων προκειμένου η πόρτα εξόδου να κλείσει για όλους το 2022.
Το υπουργείο Εργασίας θα εμφανίζει στο νομοσχέδιο μια πιο ήπια εκδοχή του πέναλτι 16% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης πριν τη συμπλήρωση του 62ου έτους. Δηλαδή η απώλεια σύνταξης για όποιον αποχωρεί 5 χρόνια νωρίτερα θα είναι 40% για το σύνολο της πενταετίας.
Πάντως αν υπάρξει εντολή από τον πρωθυπουργό να ενταχθούν περισσότερες ρυθμίσεις , στο πακέτο μέτρων με την ένδειξη «άμεση εφαρμογή» θα περιληφθούν οι αυξήσεις εισφορών , οι ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων και η σταδιακή εναρμόνιση της δομής των ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα ταμεία σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ ώστε να μειωθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση σε φορείς όπως ο ΟΓΑ το ΝΑΤ και ο ΟΑΕΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για τις κύριες συντάξεις και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες για τα επικουρικές . Δεν έχει διευκρινιστεί αν η αύξηση θα εφαρμοστεί από την ψήφιση του νόμου η αναδρομικά από την 1/1/2015.
Διευκρινήσεις έχει ζητήσει το υπουργείο εργασίας σε σχέση με το άρθρο του μνημονίου που προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τα 67 θα παίρνουν μόνο το αναλογικό ποσό της σύνταξης δηλαδή αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν και το προνοιακό τμήμα που προστίθεται σήμερα στις κατώτερες συντάξεις των 486 ευρώ ,να χορηγείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Αν δε συμφωνηθεί κάποια διαφορετική ερμηνεία , η συγκεκριμένη διάταξη σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν 250 έως 350 ευρώ έως ότου γίνουν 67 ετών.
Στο μέτωπο των εργασιακών , η συμφωνία δεν κρίνει αποδεχτή την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ,απορρίπτοντας ουσιαστικά το νομοσχέδιο Σκουρλέτη ενώ επαναφέρει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με χρονοδιάγραμμα που θα ορίσουν οι θεσμοί.
Πηγή: protothema.gr