Περίπου 1 - 1,5 δισ. ευρώ καλείται να αντλήσει η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε κατά πλειοψηφία (14-11) αντισυνταγματικές τις περικοπές επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ το 2012.
Η απόφαση της ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου, είχε ουσιαστικά «προαναγγελθεί» από το αποτέλεσμα των διασκέψεων που προηγήθηκαν και παρότι δεν έχει αναδρομική ισχύ, παρά μόνο για όσους προσέφυγαν –δηλαδή 15 άτομα στο ΣτΕ και περίπου 2.000 στα διοικητικά δικαστήρια– προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που καλείται να επαναφέρει τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ στα επίπεδα του 2012.
Η απόφαση (σ.σ. στην πραγματικότητα πρόκειται για σειρά αποφάσεων) είναι εκτελεστή με τη δημοσίευσή της (9.6.2015), αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ με συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ και για την εφαρμογή της η κυβέρνηση θα επιλέξει πιθανότατα αντίστοιχη λύση με αυτή που προκρίθηκε για τους ενστόλους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι «όταν κοινοποιηθεί η απόφαση θα υπάρξει και επίσημη αντίδραση. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και θα εφαρμοστούν τηρουμένων των δημοσιονομικών και ταμειακών αντοχών». Βάσει της απόφασης εκτιμάται πως οι αυξήσεις σε συντάξεις από 1.000,01 έως 1.500 ευρώ θα είναι 5%, από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ 10% και από 2.000,01 ευρώ και άνω, 15%.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ολομέλειας του ΣτΕ, το κράτος, πριν προβεί στις περικοπές του 2012, θα έπρεπε να έχει διεξαγάγει επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, ενώ αφήνει αιχμές και για την επιτυχία του Μνημονίου, λέγοντας ότι τα μέτρα «δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα και η οικονομική ύφεση είχε ενταθεί με ρυθμούς που είχαν ανατρέψει τις αρχικές προβλέψεις».
Ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει η ολομέλεια του ΣτΕ για τις περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών, τις οποίες, επίσης, είχε κρίνει αντισυνταγματικές, χωρίς, όμως, και σε αυτή τη περίπτωση να αναγνωρίζει αναδρομικά, παρά μόνο για όσους είχαν προσφύγει.
Παρά το γεγονός ότι δεν αποτέλεσε αντικείμενο των προσφυγών, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρονται στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να ισχύσει. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το κράτος πρέπει να συνδράμει τα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.
Συντάξεις 2010 και 2011
Στον αντίποδα, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις το 2010 και το 2011 ήταν συνταγματικές, καθώς «υφίστατο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας και χρεοκοπίας της χώρας», με αποτέλεσμα η τότε κυβέρνηση προς αντιμετώπιση της κατάστασης να λάβει μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών, μεταξύ των οποίων και η μείωση των συντάξεων.
Πηγή: Καθημερινή