Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Σκληρή ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ, για την παρουσία της Cosco στον Πειραιά.

  Σκληρή ανακοίνωση σχετικά με την παρουσία της Cosco στον Πειραιά εξέδωσε η ΟΜΥΛΕ, με τίτλο «Απομυθοποιείται η δήθεν μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά», έπειτα από τη γνωστοποίηση ότι η ΕΕ ζητά την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που χορήγησε το ελληνικό κράτος στην κινεζική εταιρεία.
 Όπως αναφέρει η ΟΜΥΛΕ, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση της την 23/3/2015, αποφαίνεται μετά από πολύχρονη έρευνα και ανταλλαγή στοιχείων, ότι τα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν (με τον Ν 3755/09 – Νόμος παραχώρησης προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ) στην ΣΕΠ και στην μητρική COSCO Pacific Limited έγιναν κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.
  Επίσης, γίνεται λόγος ευθέως, για παράνομες φορολογικές απαλλαγές και προτιμησιακή λογιστική πρακτική. Κατόπιν αυτού, αποφαίνεται ότι οι εταιρίες ΣΕΠ – COSCO, οφείλουν να εξοφλήσουν το Ελληνικό Κράτος από τα πλεονεκτήματα που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια και επίσης να σταματήσουν να παρέχονται αυτά τα πλεονεκτήματα.
  Όσο και αν επιχειρείται να υποβιβαστεί η σημασία της απόφασης αυτής της Ε.Ε, είτε από την ανακοίνωση της Διοίκησης του Ο.Λ.Π, είτε από την σιωπή της Κυβέρνησης, είτε από την αφωνία των φανατικών υποστηρικτών της COSCO, πρόκειται για απόφαση που δημιουργεί μέγα πολιτικό και επιχειρησιακό ζήτημα για το θέμα της αρχικής παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και τους μετέπειτα φιλικούς διακανονισμούς καθώς και συνολικά για το θέμα ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών.

Συγκεκριμένα:

  -Απομυθοποιείται πλήρως η προπαγανδιστική καταιγίδα περί μεγάλης επένδυσης, ενώ δικαιώνεται η θέση της ΟΜ.Υ.Λ.Ε και της Ένωσης Λιμενεργατών που επιχειρηματολογεί για λεόντειο σύμβαση παραχώρησης, η οποία λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
  -Μετά την απόφαση δημιουργούνται νέα δεδομένα σχετικά με την υπόθεση COSCO στον Πειραιά. Απαιτείται η επανεξέταση από την Κυβέρνηση της αρχικής παραχώρησης και των μετέπειτα φιλικών διακανονισμών με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα.
  -Είναι πλέον αδιανόητο να συνεχιστεί η οποιαδήποτε συζήτηση ή και σκέψη για πώληση του μετοχικού κεφαλαίου, ή οποιουδήποτε άλλου σεναρίου ιδιωτικοποίησης. Επιβάλλεται άμεσα η μεταφορά των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο και η κατάργηση με θεσμικό τρόπο των προκηρύξεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ.
  Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια με συνέπεια, με πολιτική, κοινωνική και νομική τεκμηρίωση αλλά και αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα, θα συνεχίσουν να δίνουν τον ΑΓΩΝΑ, για Δημόσια Λιμάνια με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις και αναπτυξιακές προοπτικές».

Πηγή: metaforespress.gr