Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ, καλείται να πληρώσει η Αττικό Μετρό!

 Αποζημίωση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει η Αττικό Μετρό στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Το ποσό επιδικάστηκε από το διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο έχει παραπεμφθεί ένας μεγάλος αριθμός διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και αφορά στην επιβάρυνση της κοινοπραξίας από τη μεταφορά και απόθεση των προϊόντων εκσκαφής σε χώρο εκτός της Θεσσαλονίκης.
  Η χθεσινή απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου αφορά στο τρίτο από τα έξι «πακέτα» διαφωνιών ανάμεσα στην Αττικό Μετρό και την κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ- Impregilo- Ansaldo- Seli- Ansaldobreda. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, στην αρχική σύμβαση οριζόταν ότι τα υλικά εκσκαφής θα κατέληγαν στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης όπου θα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή της 6ης προβλήτας. Όμως το έργο δεν προχώρησε και, απουσία άλλου αδειοδοτημένου χώρου στο νομό Θεσσαλονίκης, η κοινοπραξία αναγκάστηκε να μεταφέρει τα υλικά σε ιδιωτικούς χώρους (Λιμάνι, Καισίδης, Πλαγιάρι, Καβαλάρι), εκτός της πόλης. Η Αττικό Μετρό αντέτεινε πως η σύμβαση προέβλεπε τη δυνατότητα διερεύνησης εναλλακτικών θέσεων, επιχείρημα που δέχθηκε το διαιτητικό δικαστήριο, απορρίπτοντας όμως το επιχείρημα της εταιρίας, ότι η κοινοπραξία δεν υπέστη ζημιά.
  Η κοινοπραξία διεκδικούσε αρχικά 19,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια 11,9 εκατ. ευρώ για το κόστος της μεταφοράς και απόθεσης των υλικών από τον Απρίλιο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2010. Τελικά το δικαστήριο επιδίκασε 5 εκατ. ευρώ ως αμοιβή του εργολάβου για τη μεταφορά και απόθεση των υλικών. Ποσό στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί η ίδια η δαπάνη απόθεσης- διαχείρισης των υλικών. Και να προστεθούν τόκοι για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και κατατέθηκε η προσφυγή της κοινοπραξίας, έως σήμερα (το επιπλέον ποσό δεν διευκρινίζεται).

Συντάκτης: Γιώργος Λιάλιος 
Πηγή: kathimerini.gr