Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ρωσία. Φίλος του Πούτιν θα ανακατασκευάσει τη σιδηροδρομική και οδική γέφυρα της Κριμαίας

 Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέθεσε την κατασκευή της γέφυρας που θα ενώνει τη Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία στην εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Αρκάντι Ρότενμπεργκ, παρτενέρ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο τζούντο.
Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, η εταιρεία Stroigazmontaj θα παραδώσει την οδική και σιδηροδρομική γέφυρα πριν από τον Δεκέμβριο 2018, ενώ το κόστος της κατασκευής θα ανέλθει στα 228,3 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η διέλευση του στενού του Κερτς, μήκους 4,5 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του ανάμεσα στην Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, είναι ο μόνος δρόμος, πλην της αεροπορικής σύνδεσης, μετάβασης από το ρωσικό έδαφος στην ανατολική Κριμαία χωρίς διέλευση από την Ουκρανία. Η σύνδεση σήμερα γίνεται μέσω φέρι μπόουτ.

Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, 63 ετών, περιλαμβάνεται, μαζί με το αδελφό του Μπορίς, στα πρόσωπα που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι δύο Ρότενμπεργκ κέρδισαν δισεκατομμύρια δολάρια μέσω συμβολαίων για την Gazprom και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, τα οποία και εξασφάλισαν μέσω του Πούτιν.

Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του Αρκάντι Ρότενμπεργκ ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πλέον, για μένα είναι αδύνατη οποιαδήποτε επέκταση προς το εξωτερικό, αλλά αυτό δεν με φοβίζει. Στα 63 μου χρόνια, σκέφτομαι περισσότερο τι θα αφήσω πίσω μου, τον απολογισμό της ζωής μου. Ζω στη Ρωσία και δεν έχω την πρόθεση να πάω πουθενά. Αλλωστε, έχω πάει παντού», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant.

Η κατασκευή της γέφυρας, του συμβολικής σημασίας αυτού έργου που ανακοινώθηκε από τον Πούτιν, αναμένεται να είναι δύσκολο εγχείρημα εξαιτίας του κόστους του και της αδυναμίας εξεύρεσης χρηματοδότησης από δυτικές τράπεζες. Κατά συνέπεια, το σύνολο της χρηματοδότησης θα προέρχεται από το κράτος, τη στιγμή που η Μόσχα αναζητεί τρόπους για περιορισμό των κρατικών δαπανών για να ισοφαρίσει την πτώση των πετρελαϊκών εσόδων.

Η συμμετοχή των εταιρειών Δημοσίων Εργων, όπως συχνά συμβαίνει στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στη Ρωσία, είναι δύσκολη και η εταιρεία Stroigazmontaj δεν έχει κατασκευάσει ποτέ γέφυρα.


"Πρώτο Θέμα"