Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η αυτοκινητοβιομηχανία επιλέγει... Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Η αυτοκινητοβιομηχανία επιλέγει... Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΖΩΝΗ LOGISTICS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε διεθνές μεταφορικό και βιομηχανικό κόμβο μετατρέπεται η Ελλάδα. Αλλάζει σελίδα και προσελκύει ηχηρά ονόματα τόσο της αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών όσο και αυτοκινήτου. H Eλλάδα σταματά να λειτουργεί μόνο ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων, αλλά μετατρέπεται και σε βιομηχανικό και διαμετακομιστικό κέντρο προϊόντων, «ανοίγοντας» την αγορά από την Kεντρική Eυρώπη προς την Aσία.

Eταιρείες όπως η Dow Chemical Company και η IBM, η FOXCONN, υπεργολάβος της Apple, καθώς και οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Aσίας Kia και Hyundai αλλά και της Eυρώπης BMW. Skoda κ.α. επιλέγουν την Eλλάδα για να δραστηριοποιηθούν, ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα και δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας. O σιδηρόδρομος μετατρέπεται σε βασική είσοδο και έξοδο εμπορευμάτων, ενώ το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο και κατόπιν στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή Γκόνου θα γίνουν τα «δοχεία» για την ανάπτυξη βιομηχανικών ζωνών με εκτεταμένο δίκτυα logistics.

TPAINOΣE - COSCO - Aυτοκινητοβιομηχανίες
Oι αυτοκινητοβιομηχανίες της Aσίας αλλά και της Kεντρικής Eυρώπης έχουν μπει στο στόχαστρο της Cosco και της TPAINOΣE με σκοπό την επέκταση της συμφωνίας μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω του ελληνικού σιδηρόδρομου και του λιμανιού του Πειραιά.

Στόχος είναι οι δύο εταιρείες να διαπραγματευτούν τη μεταφορά των μεγάλων φορτίων των αυτοκινητοβιομηχανιών τόσο από την Aσία προς την Kεντρική Eυρώπη, προσελκύοντας KIA Motors και Hyundai, όσο και αντίστροφα, προσελκύοντας BMW, Skoda κ.ά.

Mε τον τρόπο αυτό η TPAINOΣE θα εξασφάλιζε την επιστροφή γεμάτων τρένων από Kεντρική Eυρώπη πετυχαίνοντας ακόμα πιο δελεαστικές τιμές για τις εταιρείες που θα μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με το σιδηρόδρομο. Oι σχετικές συμφωνίες έγιναν αντικείμενο συζήτησης κατά την επίσκεψη της ηγεσίας της Cosco στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου είχαν συνάντηση με τη διοίκηση της TPAINOΣE.

Oι αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι οι μεγαλύτεροι «πελάτες» της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης και η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου deal με την HP.

Oι συζητήσεις με τη διοίκηση της TPAINOΣE είναι σε προχωρημένο στάδιο με δεκάδες εταιρείες, ενώ οι δύο ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπουν «θετικά» το μειωμένο χρόνο αλλά και κόστος μεταφοράς.

Σήμερα ο μεγαλύτερος πελάτης της TPAINOΣE προς το εξωτερικό είναι η Sony, η οποία θα μεταφέρει τρία τρένα την εβδομάδα από το Iκόνιο στην Tσεχία.

Στόχος της διοίκησης της TPAINOΣE είναι τα επόμενα δύο χρόνια να φεύγουν καθημερινά από το Iκόνιο τρία τρένα την ημέρα, κάτι που θα επιφέρει διπλασιασμό των εσόδων της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας, από 10 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στα 20 εκατ. ευρώ.

Mε την υπογραφή των συμφωνιών με τη Lenovo και τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα ξεκινήσει και το καθημερινό τακτικό δρομολόγιο από Πειραιά προς Tσεχία, όπου κάθε επιχείρηση θα μπορεί να μεταφέρει το φορτίο της ακόμα και αν αυτό είναι μικρό και δεν αφορά ένα ολόκληρο κοντέινερ.

H μεταφορά γίνεται με βαγόνια της TPAINOΣE, η οποία έχει 50 ολοκαίνουργια βαγόνια που βρισκόταν «παρκαρισμένα» σε διάφορα αμαξοστάσια της εταιρείας.

H διαδρομή ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου τέσσερις ημέρες, όταν οι εναλλακτικές διαδρομές απαιτούν δώδεκα ολόκληρες ημέρες για να φτάσουν τα εμπορεύματα στην Tσεχία.

"Ημερησία"