Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΜΕΤΡΟ Προχωρά παρά τις προσφυγές

Στην κατάθεση νέας προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση της διαχείρισης των αρχαιοτήτων στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ, όπως έγινε γνωστό, απορρίφθηκε η πρώτη αίτησή του στο ανώτατο δικαστήριο.

Των Βαρβάρας Ζούκα, 
Φώτη Κουτσαμπάρη

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ότι, παρά τις δικαστικές προσφυγές ή τυχόν άλλα εμπόδια, το έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και το μετρό θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.
«Το μέτωπο της σήραγγας και το μέτωπο των έργων είναι πλέον πεντακάθαρο από τη Νέα Ελβετία μέχρι και τον σιδηροδρομικό σταθμό. Θα διεξάγονται εργασίες στη Βενιζέλου, θα διεξάγονται εργασίες στη Βούλγαρη ή όπου αλλού και δεν πρόκειται οι δικαστικές προσφυγές να επηρεάσουν ουδόλως την πορεία κατασκευής του μετρό», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στο δημαρχείο, στο περιθώριο της υπογραφής σύμβασης για τον δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στη Θεσσαλονίκη μέσα από την υπόθεση του μετρό μαθαίνουμε τη δημοκρατία καλύτερα», καθώς υπάρχουν αντίθετες απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά τελικά μέσα από τον διάλογο βρίσκονται λύσεις. «Βρήκαμε και πάλι μια λύση, για να πάμε μπροστά, για να έχουμε πρόοδο. Και η λύση είναι ότι μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εκδοθεί σε λίγες μέρες, και μια άλλη προσφυγή που έχει κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να επηρεάσουν πλέον την πορεία του έργου» επεσήμανε, στέλνοντας μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι «πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε προσχήματα, αλλά μόνον ένα πράγμα στο μυαλό και στη συνείδηση: ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί από την ‘Αττικό Μετρό’».
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, προχώρησε προ δεκαημέρου στην κατάθεση στο ΣτΕ και νέας αίτησης ακύρωσης κατά της τελευταίας απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του τέως υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου για την υπόθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό της Βενιζέλου. «Ο δήμος κατέθεσε δεύτερη προσφυγή για την απόφαση που έβγαλε το ΚΑΣ τον περασμένο Ιανουάριο, γιατί έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν μας ικανοποιεί η συγκεκριμένη απόφαση. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένη δεν εξασφαλίζει, όπως θα έπρεπε, αυτά τα εξαιρετικά, μεγάλης σημασίας ευρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, διαβεβαιώνοντας και ο ίδιος ότι οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη με το υπουργείο Πολιτισμού ή την Αττικό Μετρό δεν εμποδίζει την κατασκευή του έργου.
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι για τη Θεσσαλονίκη -και έχουμε ένα σωρό γράμματα από όλο τον κόσμο και από την ΟΥΝΕΣΚΟ- το εύρημα της Βενιζέλου, πέρα από τη σπουδαιότητά του, θα είναι και ο πυρήνας για την αστική ανάπλαση μιας μεγάλης περιοχής στο ιστορικό κέντρο της πόλης», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά μεταξύ των άλλων την εκπόνηση νέων μελετών, ώστε να προστατευθεί ο αρχαιολογικός πλούτος στη Βενιζέλου, ενώ αξιώνει να εξαντληθούν όλες οι τεχνικές δυνατότητες πριν προχωρήσουν οριστικά τα σχέδια για την απόσπαση των ευρημάτων.

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Το ΣτΕ, όπως έγινε γνωστό χθες, απέρριψε την πρώτη κύρια προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο δήμος ζήτησε να ακυρωθεί η εκτέλεση της απόφασης που έλαβε στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, η οποία προέβλεπε την απόσπαση και τη μεταφορά των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στη Βενιζέλου. Το ΚΑΣ είχε υποδείξει τότε ως τόπο μεταφοράς το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη ή «όπου αλλού». Η κύρια προσφυγή επρόκειτο να συζητηθεί στις 15 Ιανουαρίου και τελικά συζητήθηκε μετά από δύο αναβολές στις 2 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, στις 28 Ιανουαρίου 2014 εκδόθηκε νέα απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ουσιαστικά ακύρωσε τον λόγο της κύριας προσφυγής του δήμου. Η απόφαση προβλέπει απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων, εργασίες για την κατασκευή του σταθμού του μετρό, επανατοποθέτησή τους στο ίδιο σημείο και διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου. Το ΚΑΣ για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων πρότεινε τον συγκερασμό δύο προτάσεων που κατατέθηκαν από καθηγητές του ΑΠΘ και από την Αττικό Μετρό σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, με βελτιώσεις που θα προκύψουν με ειδικές μελέτες.
Η απόφαση του ΚΑΣ εγκρίθηκε από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έθεσε τρεις όρους: 1. Να κατατεθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ διά των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) η μελέτη προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που θα προκύψει από τον συνδυασμό των δύο προτάσεων. 2. Να κατατεθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ διά των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ η μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων. 3. Να διασφαλιστεί από την Αττικό Μετρό ο χώρος αποθήκευσης των αρχαιοτήτων που θα αποσπαστούν, από τη στιγμή της απόσπασης ως την ώρα της επανατοποθέτησής τους εντός του σταθμού Βενιζέλου, και να εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ.
Το ΣτΕ, εξετάζοντας την προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης στις 2 Απριλίου 2014, ζήτησε από την Αττικό Μετρό και από τον δήμο να καταθέσουν συμπληρωματικά υπομνήματα σχετικά με τις προτάσεις τους για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στο εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου. Η «Αττικό Μετρό» υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο προσφυγής, διότι με τη νέα υπουργική απόφαση Παναγιωτόπουλου ουσιαστικά καταργήθηκε η παλιά του Τζαβάρα. Ο δήμος αντέτεινε ότι τυπικά διατηρείται και η απόφαση Τζαβάρα. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι αιτιάσεις πρέπει να συνεκτιμηθούν και τελικά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης ουσιαστικά δεν έχει αντικείμενο και την απέρριψε.