Ανοίγουν και πάλι τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ –μετά την επίσχεση υπηρεσιών των τελευταίων τριών ημερών- καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέληξαν σε συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα θέματα του clawback (επιστροφή της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού) και της εφαρμογής πλαφόν στη συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, και οι δύο πλευρές προσήλθαν σε διάθεση εξεύρεσης λύσης στη σημερινή, τρίτη μέσα στην εβδομάδα συνάντηση τους, συμφωνώντας ότι δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού. Συνεκτιμήθηκε επίσης η χρονική συγκυρία της προεκλογικής περιόδου –όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους εκπροσώπους των γιατρών και των διαγνωστικών «δεν είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να πιέσουμε ενόψει των εκλογών, αλλά γιατί θέλουμε να βρεθεί λύση και για τους ασφαλισμένους και για τον κλάδο μας».
Η κόκκινη γραμμή που είχε θέσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος για τον χαμηλό, ύψους 328 εκατ. ευρώ, «κλειστό» προϋπολογισμό του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις, ξεπεράστηκε με την πρόταση του υπουργείου Υγείας να προστεθεί σε αυτόν το ποσό των χρημάτων που δαπάνησαν οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις από τον περασμένο Νοέμβριο που ουσιαστικά τα εργαστήρια και τα πολυιατρεία ήταν κλειστά λόγω απεργίας και στη συνέχεια λόγω μεταρρύθμισης. Πρόκειται για περίπου 40 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμήθηκε.
Επίσης, συμφωνήθηκε ο προϋπολογισμός των εξετάσεων να κατανεμηθεί ανά γεωγραφική περιφέρεια ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά το πλαφόν στη συνταγράφηση των εξετάσεων τόσο οι γιατροί όσο και τα κέντρα αποδέχτηκαν ότι θα διαμορφωθεί με βάση τις εξετάσεις που διενήργησαν –και τους τζίρους που έκαναν- το περσινό έτος.
Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί κοινή Επιτροπή με στελέχη του υπουργείου και του ΠΙΣ η οποία θα επεξεργαστεί και θα παραδώσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα διέπουν εφεξής τη συνταγογράφηση των εξετάσεων. Στη συνέχεια αυτές θα ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται μόνο όταν πρόκειται για ενδεδειγμένη κάθε φορά επιστημονικά εξέταση σε σχέση με την πάθησή τους.
protothema.gr