Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Χάος στο Λονδίνο από την απεργία στο μετρό

Με προβλήματα οι μετακινήσεις των πολιτών
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η απεργία των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου και μαζί της τα προβλήματα για τους κατοίκους που που μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Οι πολίτες της βρετανικής πρωτεύουσας συνωστίζονταν και σήμερα σε τρένα και λεωφορεία, εξαιτίας της απεργίας που έχει μειώσει στο μισό τις υπηρεσίες του μετρό σ' όλη την πόλη, ενώ τα συνδικάτα κατηγορούν τους επικεφαλής των δημόσιων μεταφορών ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κοινού.

Η απεργιακή κινητοποίηση, που άρχισε το βράδυ της Δευτέρας, είναι η δεύτερη διήμερη απεργία που κηρύσσει φέτος το συνδικάτο Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT), το οποίο απειλεί με μια περαιτέρω τριήμερη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα ως διαμαρτυρία για τα σχέδια για την κατάργηση 250 εκδοτηρίων εισιτηρίων και 950 θέσεων εργασίας.

Η υπηρεσία Μεταφορές Λονδίνου (TfL), η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφορών της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε πως η αναδιάρθρωση θα επιφέρει εξοικονόμηση 50 εκατ. στερλινών ετησίως, καθώς οι περισσότεροι επιβάτες χρησιμοποιούν πλέον ηλεκτρονικές κάρτες εισιτηρίων, αλλά το συνδικάτο υποστηρίζει πως η ασφάλεια και η ποιότητα των υπηρεσιών θα πληγούν.

Η απεργία ωστόσο δεν σταμάτησε τα 3 εκατ. των επιβατών που χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό για να πάνε στη δουλειά τους. Η TfL ανακοίνωσε πως περιορισμένες υπηρεσίες εξασφαλίζονται σχεδόν και στις 11 γραμμές, ενώ έχουν δρομολογηθεί επιπλέον λεωφορεία.

Ωστόσο καθώς επιβάτες αναρτούσαν στο Ίντερνετ φωτογραφίες σταθμών όπου επικρατεί μεγάλος συνωστισμός, οι επικεφαλής του συνδικάτου RMT κατηγόρησαν την TfL ότι παραπλανά το κοινό σχετικά με το επίπεδο των διαθέσιμων υπηρεσιών και το θέτει σε κίνδυνο στέλνοντάς το σε υπερπλήρη τρένα και αποβάθρες.

«Κανέναν δεν βοηθάει ... το να παραπλανάται εσκεμμένα το κοινό ως προς τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες καθώς αυξάνει η πίεση στις υπηρεσίες ασφαλείας, δημιουργώντας κίνδυνο για τους επιβάτες και το προσωπικό», αναφέρει ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα της RMT Μικ Κας.newsdeast.gr