Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πρωτεύουσα νεολαίας η Θεσσαλονίκη χωρίς Διεθνή σιδηροδρομική σύνδεση

Τις ελλείψεις στην Θεσσαλονίκη αν και η πόλη είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας επισημαίνει σε επιστολή της η Επιτροπή Τουρισμού του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

..Όπως σημειώνει, η πόλη δεν έχει διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις με τις οποίες οι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έρθουν στην πόλη με φθηνό κόστος, από όλη την Ευρώπη και κυρίως από τα Βαλκάνια, ενώ στερείται γραφείου τουριστικών πληροφοριών που είναι απαραίτητο για την πληροφόρηση και την βοήθεια των επισκεπτών.
Χωρίς ξενώνες νεότητας, τα γνωστά σε όλο τον κόσμο hostels, που αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς και οικονομικούς τρόπους διαμονής των νέων ταξιδιωτών είναι η Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι η πόλη είναι το 2014Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, επισημαίνει σε επιστολή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Όπως σημειώνει, η πόλη δεν έχει διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις με τις οποίες οι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έρθουν στην πόλη με φθηνό κόστος, από όλη την Ευρώπη και κυρίως από τα Βαλκάνια, ενώ στερείται γραφείου τουριστικών πληροφοριών που είναι απαραίτητο για την πληροφόρηση και την βοήθεια των επισκεπτών.
Τις επισημάνσεις αυτές η Επιτροπή Τουρισμού του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τις απέστειλε σε επιστολή προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και κοινοποίησε στους υπουργούς Μακεδονίας Θράκης Θόδωρο Καράογλου, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοίδη.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα που τόσα πολλά ελπίζει στον τουρισμό, ο νόμος δεν προέβλεπε μέχρι πρότινος την δημιουργία των hostels, στερώντας την χώρα μας από ένα σημαντικό κομμάτι του νεανικού τουρισμού. Ο σχετικός νόμος που επιτέλους ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2013 στην πραγματικότητα δεν ισχύει καθώς οι αρμόδιοι δεν έχουν θέσει ακόμη τις προδιαγραφές για την αδειοδότηση των hostels. Μέχρι να το κάνουν δεν είναι δυνατή η δημιουργία ξενώνων νεότητας (hostels), παρόλο που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την δημιουργία τους από αρκετούς νέους επιχειρηματίες» σημειώνεται στην επιστολή του ΕΕΘ.

Η Επιτροπή Τουρισμού του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ζητά από τους αρμόδιους τα ακόλουθα:

* Να θέσουν τις προδιαγραφές στον σχετικό νόμο για τους ξενώνες νεότητας, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η δημιουργία τους, αφού το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι μεγάλο.
* Να πείσουν τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να υλοποιήσει αμέσως τις υποσχέσεις που η ίδια έδωσε μόλις πριν λίγους μήνες κατά την διάρκεια της ΔΕΘ και να συνδέσει την πόλη με διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια, ανοίγοντας τον δρόμο στους νέους της Ευρώπης και των Βαλκανίων να έρθουν στην πόλη.
* Να συνεννοηθούν με τους οι φορείς της πόλης (ΟΑΣΘ, μουσεία, εμπορικοί συλλόγους) για τη δημιουργία της «κάρτας της Θεσσαλονίκης», μέσω της οποίας θα παρέχονται ελεύθερη πρόσβαση σε συγκοινωνίες, μουσεία, και εκπτώσεις σε καταστήματα και θεάματα.
* Να δημιουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης γραφείο τουριστικών πληροφοριών σε μόνιμη βάση καθώς αυτό είναι απαραίτητο για την ενημέρωση αυτών που θα επισκεφτούν την πόλη για να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας Νεολαίας.

voria.gr