Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Nέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη Βρετανία.Σοβαρά προβλήματα στα συγκοινωνιακά δίκτυα

Αξέχαστα Χριστούγεννα επιφύλαξε ο καιρός στη Βρετανία που εδώ και πέντε μέρες είναι έρμαιο ισχυρών ανέμων και καταρρακτώδους βροχής προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες, μεγάλες ζημιές και πλημμύρες.

Νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει εκ νέου από τα ξημερώματα τη Βρετανία μετά από μια μικρή ανάπαυλα την Πέμπτη. Με ανέμους που τρέχουν με ταχύτητα 130 χλμ. την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος βρίσκεται επί ποδός για επιδείνωση και επέκταση των πλημμυρών που έχουν έως τώρα βυθίσει στο νερό περίπου 2.000 κατοικίες στις νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας. 
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων περίπου 30.000 σπίτια παραμένουν για πέμπτη ημέρα δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και αναμένεται ο αριθμός τους να αυξηθεί, καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη φορά αυτή και τον Βορρά. 

Σοβαρά προβλήματα στα συγκοινωνιακά δίκτυα 

Χάος επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο με τα τρένα καθηλωμένα εξαιτίας κορμών δέντρων που έχουν πέσει πάνω στις γραμμές, ενώ ακόμη και οι οδικές μετακινήσεις γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Στο αεροδρόμιο του Gatwick που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταιγίδας σημειώνονται ακόμη και σήμερα καθυστερήσεις πτήσεων, ενώ την ημέρα των Χριστουγέννων τέθηκε ολόκληρο εκτός λειτουργίας, με εκατοντάδες ματαιωμένες πτήσεις και χιλιάδες επιβάτες καθηλωμένους επί πολλές ώρες στους χώρους του αεροδρομίου δίχως ηλεκτρικό, θέρμαση και ζεστό φαγητό. 
Η διαχειρίστρια εταιρία Global Infrastructure Partners θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων προς τις αεροπορικές εταιρίες εφόσον αποδειχθεί, από την έρευνα που ξεκίνησε, ότι δεν επένδυσε αρκετά σε εναλλακτικό σχεδιασμό για ώρες κρίσης, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια των κερδών της.


skai