Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΓΣΕΕ: Καταρρέει το 2016 το ασφαλιστικό

«ΤΡΥΠΑ» 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Είκοσι χρόνια τουλάχιστον θα χρειαστούν για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ακόμη και με μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,5%-4% ετησίως. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ραγδαία η έλλειψη πόρων για το Ασφαλιστικό σύστημα που έχει δύο χρόνια ζωής

Οοι έχουν ακόμη εργασία, αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους που μπορεί να φτάνουν ως και τους 12 μήνες. Οι πιο «προβληματικοί» κλάδοι είναι ο τουρισμός, οι υπηρεσίες security, η διαφήμιση, ο κινηματογράφος, ο ιματισμός και η οδική βοήθεια.

Ο συνδυασμός ανεργίας και δραματικής μείωσης στις αμοιβές και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία, έχει πολλαπλασιάσει την «τρύπα» στο Ασφαλιστικό, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει παρά ελάχιστο χρόνο πριν καταστεί μη βιώσιμο, τονίζει η ΓΣΕΕ στην έκθεσή της.

Ο επικεφαλής του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης τόνισε ότι απαιτείται θεσμοθέτηση νέων πόρων εκτός του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ώστε να μην αρχίσει η κατάρρευση με δεδομένη και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7 χρόνια τα επόμενα 50 χρόνια.

Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα από το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα έχει μειώσει δραστικά την δική της δαπάνη τα επόμενα χρόνια, από 24,1% του ΑΕΠ το 2015 σε 17,4% το 2060.

Μερικά από τα μεγέθη που περιλαμβάνει η έκθεση:
δύο χρόνια ζωής έχει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, καθώς το 2015 είναι το τελευταίο έτος που «βγαίνει» έστω και οριακά
σχεδόν 20 δισ. ευρώ είναι η «μαύρη τρύπα» που προκαλούν ανεργία, μείωση μισθών και εισφοροδιαφυγή
πάνω από 12 δισ. ευρώ χρωστάει το Δημόσιο
4,2 δισ. ευρώ είναι οι περικοπές κύριων και επικουρικώνσυντάξεων την περίοδο των μνημονίων.
5,5 δισ. ευρώ ή 43% από τη λιτότητα της διετίας 2013-2014 είναι περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων
10,5 δισ. ευρώ είναι οι πόροι που χάνονται από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών
8,5 δισ. ευρώ κοστίζει η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης

«Επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις μας»
Ο κ.Ρομπόλης σχολίασε το περιεχόμενο της έκθεσης μιλώντας στον Alpha, όπου και ανέφερε ότι «οι μισθωτοί έχουν χάσει 37 δισ. ευρώ, τα οποία επωφελήθηκαν κράτος και εργοδότες», ενώ έκανε λόγο για «μετασχηματισμό της εργασίας σε καταναγκασμό, αλλά και καταναγκαστική ανεργία. Αποδυναμώνεται η δραστηριότητα της εργασίας».

«Ούτε στις ΗΠΑ δεν είχαμε αυτή την ανεργία του 29% που προβλέπουμε. Δυστυχώς για εμάς, έχουμε επαληθευτεί και δεν χρειάζεται να αναθεωρούμε κάθε τρίμηνο όπως κάνει η τρόικα», πρόσθεσε. Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «αυτή η πορεία θα ανακοπεί»

"Εθνος"