Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Προχωρεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ  ΣΤΑΘΜΟ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Ολο και πιο κοντά στην υλοποίησή της βρίσκεται η ιδέα της ίδρυσης Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφίες αρχείου από τη συγκέντρωση και βασανισμούς
 εβραίων στη Θεσσαλονίκη το 1942

Οι πράξεις βίας μελών της Χρυσής Αυγής, πολλές φορές με μπροστάρηδες βουλευτές της, και με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ενημέρωση, των νέων κυρίως ανθρώπων, γύρω από τα εγκλήματα του ναζισμού και το μίσος προς τον άλλο που διδάσκουν οι σύγχρονοι θιασώτες του.

Τον Μάρτιο


Η ιδέα είχε προκύψει τον περασμένο Μάρτιο, στη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, στην οποία είχαν δώσει το «παρών» ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (WJC), Ρόναλντ Λόντερ, αλλά και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο οποίος μάλιστα είχε υποσχεθεί «μηδενική ανοχή στο ρατσισμό». Κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει συμβεί. Σ' εκείνες τις εκδηλώσεις, ο εκτελεστικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πρωτοβουλία για την Ενίσχυση της Ιστορικής Συμμαχίας Ελλάδας-Ισραήλ» (CHI, Circle for Hellas & Israel), με έδρα το Σικάγο, Τσαρλς Μουρατίδης, είχε προτείνει στον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης την ίδρυση Μουσείου Ολοκαυτώματος στην πόλη.

Ο χώρος βρέθηκε, λέει στην «Ε» ο Νταβίντ Σαλτιέλ. Είναι κάποια οικόπεδα, ιδιοκτησίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, εμβαδού 600-700 τ.μ., τα οποία βρίσκονται απέναντι από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Το σημείο έχει ιστορική σημασία, καθώς από το σταθμό αυτό, την περίοδο της Κατοχής, οι ναζί έστειλαν στα κρεματόρια του Αουσβιτς 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

«Ενα τέτοιο μουσείο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη γνώση της ιστορίας, ώστε να μάθουν, οι νέοι κυρίως, για τις θηριωδίες των ναζί, που οδήγησαν 6 εκατομμύρια Εβραίους στα κρεματόρια. Για να μη γίνονται οι νέοι εύκολα θύματα προπαγάνδας των νεοναζιστών», λέει ο Ντ. Σαλτιέλ. «Επρεπε να θρηνήσουμε έναν νέο για να δραστηριοποιηθούν οι πολιτικοί και η κοινωνία και να προσέξουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα ναζιστικό», προσθέτει.

Η Θεσσαλονίκη έχει ιστορική σημασία για τους Εβραίους. Η παρουσία τους στην πόλη χρονολογείται στα 500 χρόνια και χαρακτηρίζεται επίσης «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» και «Μητέρα του Ισραήλ».
enet.gr