Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση του προαστιακού Πάτρας

Την επόμενη εβδομάδα η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Στη δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπέγραψε σήμερα την δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την κατασκευή και αναβάθμιση του Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου.
Η πρόσκληση εντάσσεται στον άξονα «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Δυτικής Ελλάδας» για τον κωδικό προτεραιότητας «Σιδηροδρομικό Δίκτυο» του Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013.
Ειδικός στόχος των προτάσεων  που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι  οι παρεμβάσεις αυτές που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του δικτύου, στην αύξηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας, καθώς και τη μείωση του χρόνου διαδρομής και γενικότερα δράσεις για την αναβάθμιση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.
«Όπως δεσμευτήκαμε κατά την πρόσφατη σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα, είμαστε έτοιμοι και προχωρούμε στη δημοσίευση της πρόσκλησης προκειμένου επιτέλους να εντάξουμε, έστω και λίγο πριν το τέλος, το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε κυριολεκτικά στην τελευταία στιγμή και θα πρέπει όλοι να πράξουμε τα δέοντα ώστε το έργο να προχωρήσει, να ολοκληρωθεί και να λειτουργεί έως το τέλος του 2015. Επαναλαμβάνω πως δε θέλουμε αποσπασματικές κινήσεις, δε θέλουμε μεμονωμένες και ξεχωριστές αποφάσεις, που δεν καταλήγουν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης του σιδηροδρόμου Δυτικής Ελλάδας. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε είναι η Περιφέρεια να βγει ενισχυμένη όταν ξεκαθαριστεί στο σύνολο της η πολιτική για ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου».
Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη θα χρηματοδοτηθούν  από εθνικούς πόρους και από το ΕΤΠΑ. Η υποβολή προτάσεων ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 και λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2013, ενώ διενεργείται άμεση αξιολόγηση.
Ωστόσο τροποιήθηκε η μελέτη του Δήμου Πατρέων για την επέκταση του προαστιακού στο νότο, καθώς προβλέπει 9 αντί για 11 στάσεις και περιορισμό των ισόπεδων διαβάσεων σε 8.
η τροποποίηση της μελέτης ήταν απολύτως απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει το έργο, κυρίως για λόγους βιωσιμότητας, αφού σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΣΕ, για να είναι βιώσιμη η γραμμή θα πρέπει η διαδρομή από Πάτρα μέχρι Κ. Αχαΐα να εκτελείται το αργότερο σε μισή ώρα. Αυτό προϋποθέτει τη μείωση στάσεων και ισόπεδων διαβάσεων, προκειμένου να μπορεί το τρένο να αναπτύξει μέση ωριαία ταχύτητα 60 χλμ / ώρα.
Το πιο πιθανό είναι να καταργηθούν οι στάσεις της Ελ. Βενιζέλου και μία ακόμα μεταξύ Τσουκαλεΐκων και Καμινίων.

Bestnews.gr