Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Την ετησία έκθεση του 2012 παρουσίασε χθες ο Γενικός Επιθεωρητής  Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής  στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται και στην ΕΡΓΟΣΕ.  Δημοσιεύουμε απόσπασμα από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» που αναφέρει σχετικά


Έλεγχος σε ΕΡΓΟΣΕ
Ενδιαφέρουσα είναι η διερεύνηση των διαδικασιών κατασκευής διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Λιανοκλάδι - Δομοκός.
Το 2005 ο ΟΣΕ διά της θυγατρικής του εταιρείας ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. ανέθεσε, κατόπιν διαγωνισμού, τη μελέτη ενός τμήματος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια αργότερα η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. ανέθεσε, κατόπιν διαγωνισμού, σε κατασκευαστική εταιρεία ένα ευρύτερο σιδηροδρομικό έργο, μέρος του οποίου ήταν και το αντικείμενο της παραπάνω μελέτης.
Τον Μάρτιο του 2011 ο σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. υπέβαλε αναφορά στον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, στην οποία ανέφερε ότι διαπίστωσε, ως προς τα υπόγεια έργα σηράγγων, πλήθος αντισυμβατικών ενεργειών και παραλείψεων τόσο εκ μέρους του αναδόχου του έργου όσο και εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών επίβλεψης και εποπτείας της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., που είχαν ζημιογόνες συνέπειες στο κόστος και τη διάρκεια του εκτελούμενου έργου.
Κατόπιν έρευνας από κλιμάκιο του ΓΕΔΔ συντάχθηκε έκθεση ελέγχου, η οποία και διαβιβάστηκε στον υπουργό και τον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων και για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στα αρμόδια όργανα της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., για τα οποία διαπιστώθηκαν ευθύνες.
Σύμφωνα με την έκθεση, μεγάλο έργο σηράγγων, που προγραμματίστηκε, μελετήθηκε και προϋπολογίστηκε με τα δυσμενέστερα στατιστικά ενδεχόμενα και τις ταχύτερες και ολοκληρωμένες διαδικασίες διάνοιξης και στη συνέχεια χρηματοδοτήθηκε ανελλιπώς από δημόσιο χρήμα της ΕΡΓΟΣΕ, τελικά έμεινε ημιτελές ακόμη και μετά την παρέλευση της οριακής προθεσμίας του.
Κατά την άποψη των επιθεωρητών, η κατάληξη αυτή οφείλεται στη ζημιογόνο ανεπάρκεια της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ στην αντιμετώπιση των αντισυμβατικών επιδιώξεων του αναδόχου αλλά και τη συστηματική παράλειψη επιβολής μέτρων εναντίον του, ακόμη και όταν αυτός αυθαίρετα υποτριπλασίασε τον συμβατικά επιβεβλημένο ρυθμό εκτέλεσης του υπόγειου έργου.

Οι διαπιστωθείσες μη σύννομες ενέργειες είχαν συνέπεια να συντελεσθεί κατά τη διαχείριση της σύμβασης καθοριστική ανατροπή του κατασκευαστικού προγραμματισμού του, ενώ κατά την αποπληρωμή του εργολαβικού ανταλλάγματος σημειώθηκαν αντισυμβατικές και παράνομες πιστοποιήσεις εργασιών, καθώς και επανατιμολογήσεις συμβατικών εργασιών. Τελικώς, η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. εξέδωσε αρνητικό λογαριασμό ύψους 10.917.573,08 ευρώ εις βάρος του αναδόχου.