Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Υπερσιβηρικός: Ένα ταξίδι μοναδικό, εμπειρία ζωής. Δείτε το βίντεο

Από η Μόσχα μέχρι τα ανατολικά σύνορα με την Κίνα, για περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα εκτείνεται ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος του κόσμου: ο Υπερσιβηρικός. Ένα εκπληκτικό ταξίδι που παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα το Russian Life.

Μέρα παρά μέρα, τα μεσάνυχτα, το ρώσικο τρένο ξεκινάει από τη Μόσχα για το ταξίδι μίας εβδομάδας στο Βλαδιβοστόκ. Είναι μια καταπληκτική διαδρομή, που προσελκύει ταξιδιώτες από πολύ μακριά, όπως το Βρετανό Ρόμπερτ Μπερντ:
«Είναι το μεγαλύτερο ταξίδι με τρένο που μπορεί να κάνει κανείς. Πρέπει να το κάνεις, είναι ευκαιρία. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, βλέπω το τοπίο και θα βρεθώ σε μέρη που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ. Το βρίσκω συναρπαστικό.»
Εκατοντάδες ταξιδιώτες φτιάχνουν εδώ το προσωρινό τους σπίτι: κοιμούνται, τρώνε και απολαμβάνουν τις ανέσεις. Είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.
Η ελεγκτής Ιρίνα Σαβίνα προειδοποιεί:
«Ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες που κάνουν, με τη μία, ολόκληρο το ταξίδι, από τη Μόσχα έως το Βλαδιβοστόκ. Αυτοί που το επιχειρούν πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, πνευματικά και ψυχολογικά. Δεν είναι εύκολο πράγμα μία ολόκληρη εβδομάδα σε τρένο. Εμείς, από την πλευρά μας παρέχουμε ότι είναι δυνατό για να κάνουμε το ταξίδι ευχάριστο.»

Στην πρώτη και στη δεύτερη θέση, υπάρχουν κουπέ δύο ή τεσσάρων ατόμων. Αυτά επιλέγουν κυρίως οι ξένοι τουρίστες και οι επιχειρηματίες, που προτιμούν τα ρωσικά τρένα από τα αεροπλάνα.
Πάνω από εξήντα σταθμοί μεταξύ Μόσχας και Βλαδιβοστόκ προσφέρουν χαλάρωση και την ευκαιρία για αγορές. Οι περισσότεροι τουρίστες σταματούν σε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της διαδρομής και μετά συνεχίσουν το «Υπερσιβηρικό» τους ταξίδι.
Οι πιο αποφασισμένοι ταξιδιώτες επιλέγουν την τρίτη θέση: το «platzkart». Ανοιχτό βαγόνι με κάθε είδους επιβάτες, για ταξίδι με «ανοιχτούς ορίζοντες».
«Τα ταξίδια με το τρένο σου δίνουν πολύ χρόνο για να σκεφτείς. Είναι μία ευκαιρία για αναστοχασμό που δεν την έχεις στην καθημερινότητα» μας λέει μία επιβάτης από το Κίροφ.
«Είτε θα κοιμηθείς πολύ, είτε θα διαβάσεις ή θα βρεις κάτι δημιουργικό να κάνεις. Εγώ φτιάχνω παιχνίδια και χειροποίητα κοσμήματα τις ώρες που βρίσκομαι στο τρένο.» λέει δίπλα της μια άλλη ποιότητα από το Κίροφ.
Δεν είναι όλοι ευχάριστη παρέα, ιδιαίτερα αυτοί που πίνουν χωρίς μέτρο: αν «παρα- χαλαρώσει» κανείς μπορεί να δει το ταξίδι του να τελειώνει στον επόμενο σταθμό. Ο υπεύθυνος του τρένου φροντίζει όλοι οι επιβάτες να ταξιδεύουν με άνεση και ασφάλεια και μας λέει: 
«Μπορεί κανείς να μάθει πολλά για τη Ρωσία διασχίζοντας την χώρα από τη Μόσχα ως το Βλαδιβοστόκ. Θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλους επιβάτες, ιδιαίτερα Ρώσους. Συζητώντας μαζί τους, καταλαβαίνει πολλά για το δικό μας τρόπο ζωής και την περίφημη «μυστηριώδη ρωσική ψυχή».

Πολλοί τουρίστες σταματάνε στην ιστορική πόλη της Σιβηρίας, την Αικατερινούπολη και αποβιβάζονται, μερικές μέρες μετά, στο Ιρκούτσκ για να επισκεφτούν τη Βαϊκάλη, τη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου. Στη συνέχεια το τρένο συνεχίζει νότια της Μογγολίας και μέσα στην Κίνα. Μέχρι το ανατολικότερο σημείο της διαδρομής, το Βλαδιβοστόκ, που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρωσίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ανεξάρτητα από τον προορισμό, όσοι αγαπούν τα ταξίδια, θα βρουν ότι ο Υπερσιβηρικός είναι μία ρωσική «σπεσιαλιτέ» που δεν πρέπει να χάσουν.
«Είναι το καλύτερο επικό ταξίδι που μπορεί να κάνει κανείς, φανταστείτε, διασχίζεις όλη την Ευρώπη και φτάνεις στην Ασία! Χωρίς καθυστερήσεις. Και με μεγάλη άνεση. Θα μπορούσα να μείνω εδώ για πάντα!»
«Είναι ιδανικό! Και χωρίς τις γυναίκες μας!» δηλώνουν χαρούμενοι δύο Βρετανοί τουρίστες.
Αν χάσατε κάποιο από τα ταξίδια μας στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας ή στη σελίδα Euronews Life στο Facebook.



euronews