Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ο Προαστιακός, απαραίτητο μέσο μετακίνησης και για τα άτομα με αναπηρία


Γράφει ο Χαροκόπος Αντώνιος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων:


Ο Προαστιακός της Πάτρας είναι ένα δημοφιλές μέσο μεταφοράς και καθημερινά εκτιμάται ότι εξυπηρετεί  4.000 επιβάτες. Το γεγονός μάλιστα ότι έγινε αποδεκτή από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η πρόταση του Δήμου Πατρέων περί επεκτάσεως του Προαστιακού σιδηροδρόμου έως την Κάτω Αχαΐα συνεπάγεται ότι διευρύνει τη δραστηριότητά του προς όφελος των κατοίκων των νοτίων περιοχών.

Η Δημοτική Αρχή και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συντάξουν τις τεχνικές μελέτες που απαιτούνται για τη διαδρομή Πάτρα-Κάτω Αχαΐα και Ροδοδάφνη-Πάτρα.
Ωστόσο, με λύπη διαπιστώνω ότι ουδεμία αναφορά δεν γίνεται στη μελέτη σχεδίου των στάσεων και θέσεων στους συρμούς του προαστιακού Πάτρας όσον αφορά την ένταξη των επιβατών με αναπηρία (σ.σ. κινητική, προβλήματα όρασης, ακοής).

Όπως γνωρίζει η Πολιτεία αλλά και ο Δήμος έχει ήδη επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή με νόμο (4074/2012, στο άρθρο 9) η υποχρέωση διασφάλισης της προσβασιμότητας στις μεταφορές τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς, σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
Ο δε Κανονισμός (αριθ. 1371/2007) σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών αναφέρει μεταξύ άλλων στο σημείο 10 ότι «οι υπηρεσίες σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών θα πρέπει να προσφέρονται προς όφελος των πολιτών εν γένει».

Συνεπώς, ο Δήμος Πατρέων δεν μπορεί να εξαιρεί μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως είναι τα άτομα με αναπηρία και να την αποκλείει από ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής που αφορά την καθημερινή τους εξυπηρέτηση καθώς πρόκειται για ένα οικονομικό και γρήγορο μέσο μεταφοράς.
 Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσα να γνωστοποιήσω το θέμα και όπως έχει εισηγηθεί και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία να ενταχθούν στις μελέτες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες οι παρακάτω υπηρεσίες:
Πρώτον, τοποθέτηση ειδικών θέσεων για τα άτομα με κινητή αναπηρία (χρήση αμαξιδίου).
Δεύτερον, χρήση ειδικής ράμπας για την επιβίβαση και την αποβίβαση επιβατών με κινητική αναπηρία στους συρμούς.
Τρίτον, σε όλους τους σταθμούς να υπάρχει δυνατότητα οπτικής ενημέρωσης των επιβατών μέσω οθονών ή αναρτημένων ανακοινώσεων για προγραμματισμένα δρομολόγια. Τέταρτον, επικοινωνία επιβάτη με αναπηρία μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικού κέντρου με την εταιρεία όλο το 24ωρο.
Θεωρώ απόλυτα δίκαιο και αναγκαίο το αίτημα του αναπηρικού κινήματος και περιμένω τη θετική ανταπόκριση για τον έλεγχο των σχετικών μελετών και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, έγκαιρα, ούτως ώστε να αποφευχθούν αρνητικά αποτελέσματα που θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στα άτομα με αναπηρία, από τη στιγμή που θα έπρεπε να τυγχάνουν ειδικής  κοινωνικής μέριμνας από το Δήμο Πατρέων, που οφείλει να λειτουργεί ως όργανο προάσπισης των αναγκών όλων των κατοίκων της πόλης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Bestnews