Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΟΣΕ: Κόντρα διοίκησης-εργαζόμενοι για μισθολόγιο


Σήμερα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα


Της Μάρως Τσαντήλα

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν το τριήμερο της 25ης Μαρτίου τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν απεργία αντιδρώντας στη μονομερή -όπως επισημαίνουν- εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. 


Οι δύο πλευρές είχαν ξεκινήσει διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ωστόσο η διαπραγμάτευση ναυάγησε λόγω επιμονής της διοίκησης στην εφαρμογή των περικοπών του ενιαίου μισθολογίου. 

Η εξόφληση του Μαρτίου, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ήταν με το ενιαίο μισθολόγιο και με ημερομηνία υπολογισμού για τη μέγιστη μείωση στις τακτικές αποδοχές (25%) την 30η/11/2012. Δηλαδή κάποιος σιδηροδρομικός δεν μπορούσε να έχει μεγαλύτερη μείωση από το 25% σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβανε στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου. 

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκε το επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα, το οποίο φτάνει έως τα 150 ευρώ, παρότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζόμενων είναι ενταγμένος σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών. 

Επίσης, δεν έγινε ούτε η πληρωμή του επιδόματος θέσης που, κατά περίπτωση, κυμαίνεται από 95 έως 400 ευρώ. 

Σήμερα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα






Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών είχε ζητήσει από τη διοίκηση του ΟΣΕ να μην υπάρξει καμία μονομερής ενέργεια για το ζήτημα της μισθοδοσίας του Μαρτίου, καθώς εξελίσσονταν η διαπραγμάτευση. Όμως, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, από την πλευρά των διοικήσεων των εταιριών του σιδηροδρόμου υπήρξε απάντηση ότι η εντολή του προϊστάμενου υπουργείου ήταν να προχωρήσει η μείωση στις αποδοχές τους. 

Η κίνηση αυτή είχε ως συνέπεια τη διακοπή της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι προχώρησαν αμέσως στην κήρυξη της τριήμερης απεργιακής κινητοποίησης. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, η οποία θα εκδικαστεί σήμερα. 

Οι σιδηροδρομικοί θεωρούν ότι έχουν ήδη υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις στην μισθοδοσία τους με προηγούμενες αποφάσεις και τώρα καλούνται σε νέες πολύ μεγάλες περικοπές του -ήδη πενιχρού- μισθού τους, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις να φτάνουν το 50% σε πολλές περιπτώσεις. 

Χωρίς τρένα Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 

Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 23 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Η απεργία θα επηρεάσει και τα βραδινά δρομολόγια την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 τα οποία θα ματαιωθούν. 

Κατά το διάστημα της κινητοποίησης οι συρμοί του Μετρό δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια προς το αεροδρόμιο, αλλά θα τερματίζουν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. 

Πολυήμερες κινητοποιήσεις και στα εμπορικά τρένα 

Παράλληλα, ακινητοποιημένες θα παραμείνουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες για περίπου μία εβδομάδα, καθώς η Πανελλήνια Ένωσης Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ σκοπεύει να πραγματοποιήσει 8ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στα εμπορικά τρένα στις 26, 27, 28 και 29 Μαρτίου 2013 (από ώρα 22.00 της 26ης/3/2013 έως 06.00 της 29ης/3/2013). 

Οι κινητοποιήσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στις δοκιμαστικές μεταφορές που πραγματοποιούνται στη νέα σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το λιμάνι του Ικονίου με το Θριάσιο Πεδίο προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Cosco - HP, γεγονός που, σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπήρχε, επρόκειτο να γίνει στις αρχές Απριλίου, όμως είναι πλέον άγνωστο αν αυτό θα τηρηθεί