Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Διαστημική τεχνολογία στα ισπανικά τρένα

Τεχνολογία η οποία αναπτύχθηκε για την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, ESA, θα αξιοποιείται στους ισπανικούς σιδηροδρόμους, χάρη σε μία αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας που βασίζεται σε λογισμικό ελέγχου δορυφόρων.Το εν λόγω σύστημα αναπτύχθηκε από μία ομάδα μηχανικών της Elecnor Deimos, οι οποίοι έχουν εργαστεί σε μία σειρά προγραμμάτων της ESA.
Σκοπός του λογισμικού είναι να ενημερώνει με απόλυτη ακρίβεια τους επιβάτες για τις ώρες έλευσης, αναχώρησης και τα δρομολόγια των τρένων εν γένει, σε πάνω από 400 σιδηροδρομικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τον Κάρλος Φερνάντες ντε λα Πένα, διευθυντή συστημάτων και δικτύων της Deimos, το λογισμικό αποτελεί «καρπό» του προγράμματος του μεγαλύτερου δορυφόρου της ESA, Envisat. Το σύστημα του Envisat είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις «δύσκολες» συνθήκες λειτουργίας του δορυφόρου. «Έπρεπε να είναι στιβαρό, αξιόπιστο και να δουλεύει 24/7. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους όταν μιλάμε για δορυφόρους» λέει σχετικά ο ντε λα Πένα.

 Για να αναπτύξουν ένα λογισμικό το οποίο θα γνώριζε με ακρίβεια πού ακριβώς βρίσκεται το κάθε τρένο την κάθε στιγμή για λογαριασμό της Adif (της εταιρείας που διαχειρίζεται τους ισπανικούς σιδηροδρόμους) οι μηχανικοί της εταιρείας στράφηκαν στην «διαστημική» τους εμπειρία. «Για λογαριασμό της Adif δημιουργήσαμε ένα σύστημα υπολογιστή παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των συστημάτων ενός δορυφόρου.
Το πρώτο που κάναμε ήταν να φροντίσουμε για τη λήψη πληροφοριών για την κυκλοφορία στους σιδηροδρόμους σε πραγματικό χρόνο. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν πολλές ερωτήσεις που έχρηζαν απάντησης. Είναι έτοιμες οι γραμμές; Ποια τρένα χρησιμοποιούν ποιες γραμμές, προς ποια κατεύθυνση; Υπάρχει καθυστέρηση; Ποιες είναι οι πλατφόρμες προορισμοί; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε κάποιον σταθμό από τον οποίο θα περάσει ένα τρένο;» αναφέρει ο ντε λα Πένα.
Από τη δημιουργία της το 2001 ακόμα, η Deimos Space, πλέον τμήμα της Elecnor Deimos, επεδίωκε την αξιοποίηση διαστημικών τεχνολογιών και μεθόδων που προέκυψαν από τη δουλειά της πάνω σε διαστημικά προγράμματα για πιο «προσγειωμένους» σκοπούς. Η Elecnor Deimos συνεργάζεται στενά με την Tecnalia, (που έχει αναλάβει το πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας της ESA στην Ισπανία) στο ευρύτερο πλαίσιο της ισπανικής ένωσης διαστημικών τεχνολογιών, ProEspacio.

"Ναυτεμπορική"