Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Σιδηροδρομικά ταξίδια-εμπειρίες ζωής

Ακόμη κι αν δεν παρέχουν όλες τις ανέσεις και απαιτούν αρκετό από το χρόνο σας, τα παρακάτω σιδηροδρομικά ταξίδια ανά τον κόσμο, προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες, περιηγήσεις σε μαγευτικά τοπία και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, στις άκρες του κόσμου. 


Φωτογραφία: http://www.darjeeling-himalayan-railway.netΣτο σύγχρονο κόσμο και την αγχωτική καθημερινότητα, όπου τα μακρινά ταξίδια θεωρούνται… χάσιμο χρόνου και χρημάτων, είναι δύσκολο κάποιες φορές να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική ομορφιά που προσφέρουν μερικές από τις πιο ιδιαίτερες διαδρομές με τρένο.
Ακόμη κι αν δεν παρέχουν όλες τις ανέσεις και απαιτούν αρκετό από το χρόνο σας, τα παρακάτω σιδηροδρομικά ταξίδια ανά τον κόσμο, προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες, περιηγήσεις σε μαγευτικά τοπία και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Κι όλα αυτά επιτρέποντάς σας να χαλαρώνετε σε αναπαυτικά καθίσματα, απολαμβάνοντας διάφορες παροχές.

Στις παρακάτω περιπτώσεις σιδηροδρομικών ταξιδιών, τα ίδια τα ταξίδια, ταυτίζονται με τον προορισμό και είναι κάτι περισσότερο από μαγευτικά.


Glacier Express, Ελβετικές Άλπεις

Είναι αναμφισβήτητα το πιο αργό «εξπρές» του πλανήτη ( www.glacierexpress.ch ), αλλά προσφέρει μια εκπληκτική διαδρομή 290 χλμ., σε περίπου7 ώρες, συνδέοντας τα δύο ορεινά θέρετρα, St Moritz και Zermatt στις Ελβετικές Άλπεις. Το ορεινό τοπίο αυτού του ταξιδιού είναι εντυπωσιακό και το τρένο περνά από 291 γέφυρες, 91 τούνελ, βαθιά φαράγγια και υψόμετρο 2.000 μέτρων.

Pride of Africa, Αφρική

Φωτογραφία: http://www.rovos.comΤο Pride of Africa ( www.rovos.com ) είναι ένα ταξίδι με τρένο που οι λάτρεις της φύσης δεν πρέπει να χάσουν, αν θέλουν να εξερευνήσουν την ομορφιά και το μεγαλείο της Μαύρης Ηπείρου, με χαλαρό ρυθμό. Εκτός από την άνεση που προσφέρει, αυτό το ταξίδι των 14 ημερών, θα σας ταξιδέψει μέσω των Κέιπ Τάουν, Νταρ Ες Σαλάαμ, Kimberley, Pretoria, Εθνικού Πάρκου Kruger, της γέφυρας Beit, των καταρρακτών Victoria κ.ά. και από την Τανζανία προς το Νταρ Ες Σαλάαμ. Θεωρείται ως το πιο πολυτελές τραίνο στον κόσμο και δεν πρέπει να το χάσετε αν θέλετε να ταξιδέψετε στην καρδιά της Νότιας Αφρικής.

Eastern & Oriental Express, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη

Ταξιδεύοντας μεταξύ της υπερσύγχρονης Σιγκαπούρης και της Μπανγκόκ και διερχόμενο από καταπράσινα τροπικά δάση, το Eastern & Oriental Express ( www.orient-express.com/web/eoe/eastern_and_oriental_express.jsp ) είναι ένα μοντέρνο, κομψό και άνετο τρένο. Πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρει στους επιβάτες, όσον αφορά στην κουζίνα και τις ανέσεις, αυτό το ταξίδι θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε τα εκπληκτικά τοπία της Νοτιοανατολικής Ασίας και να δείτε την αντίθεση μεταξύ του σύγχρονου αστικού της κόσμου και του προικισμένου φυσικού παρελθόντος της.

Royal Scotsman- Σκωτία

Φωτογραφία: http://www.royalscotsman.comΕάν αποφασίσετε να ταξιδέψετε με το Royal Scotsman ( www.royalscotsman.com ), τότε θα πρέπει να έχετε πραγματικά… βαθιές τσέπες –πρόκειται για το πιο ακριβό τρένο στον πλανήτη

. Αρκεί να λάβουμε υπόψη το γεγονός μια 4ήμερη εκδρομή με το Royal Scotsman, κοστίζει περισσότερο από ό, τι ένα ταξίδι πρώτης κατηγορίας, 19 ημερών με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο. Το τρένο αυτό μπορεί να φιλοξενήσει 36 επιβάτες (μόνο τόσοι επιτρέπονται) σε άνετες πολυθρόνες και καμπίνες ειδικά σχεδιασμένες για φαγητό και άλλες ασχολίες. Στη διαδρομή θα θαυμάσετε όμορφους καταρράκτες, βουνά και κοιλάδες, στα εκπληκτικά highlands της Σκωτίας.


Hiram Bingham, Περού, Μάτσου Πίτσου


Φωτογραφία: http://www.orient-express.comΓια τους περισσότερους ανθρώπους ένα ταξίδι στο Μάτσου Πίτσου, αποτελεί όνειρο και εμπειρία ζωής. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να απολαύσετε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι, από το πολυτελές Hiram-Bingham Express ( www.orient-express.com/web/hb/hiram_bingham_introduction.jsp ), που ταξιδεύει από το Cuzco στο Μάτσου Πίτσου, σε μια μέρα, περνώντας από απόκρημνες πλαγιές, εκτάσεις με πλούσια βλάστηση και πολύχρωμα χωριά στους πρόποδες των Άνδεων. Οι υπηρεσίες είναι… βασιλικές, κατά το ταξίδι σας προς το μαγευτικό αρχαίο μνημείο, ενώ τα ορεινά τοπία, κάτι περισσότερο από μαγευτικά.

Alaska Railroad, Αλάσκα, ΗΠΑ

Το διάσημο Alaska Railroad ( www.alaskarailroad.com ), προσφέρει ένα πλήθος εκδρομών και πακέτων, με ταξίδια που περιλαμβάνουν περιηγήσεις σε καταρράκτες, παγετώνες, ποτάμια, βουνά και πανέμορφα, χιονισμένα τοπία. Προσφέρονται ταξίδια από 5 ημέρες στην άγρια πλευρά της Αλάσκας, μέχρι 12ήμερα πακέτα που θα σας ταξιδέψουν στην «καρδιά» της παγωμένης Πολιτείας. Αν σας αρέσουν τα παγωμένα τοπία και οι παγετώνες, τότε αυτό το ταξίδι είναι το ιδανικό για σας.

Toy Train, Ινδία, Ιμαλάια

Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/944 ) λόγω του ότι είναι το πρώτο και καλύτερο παράδειγμα σιδηροδρόμου σε κλίση. Ένα ταξίδι με το «τρενάκι» Toy Train ( www.darjeeling-himalayan-railway.net ), από το Siliguri, μέχρι το Darjeeling στην Ινδία, θα σας μεταφέρει πίσω στις αρχές του 1900. Θα δείτε πανέμορφα τοπία στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, με ένα τρένο που λειτουργεί με ατμομηχανή για να διατηρήσει την παλιά γοητεία του και θα περάσετε από αμέτρητες σήραγγες και στροφές, σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο!

Qingzang Railway, Θιβέτ, Κίνα

Από την κορυφή της… Ευρώπης, στην κορυφή του κόσμου, το τρένο Qingzang ( www.chinatibettrain.com ) κάνει μια συναρπαστική διαδρομή περνώντας από την ηπειρωτική Κίνα και φτάνοντας στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ και στέγη του κόσμου. Η έκφραση «τοπία που κόβουν την ανάσα», αποδεικνύεται σε αυτή την περίπτωση πραγματική, καθώς οι επιβάτες, σε κάποια σημεία της διαδρομής με ιδιαίτερα υψηλό υψόμετρο (4.000 μέτρα), χρειάζεται να φορούν μάσκες οξυγόνου. Το τρένο διασχίζει 1.142 χλμ., από το Golmud, μέχρι τη Λάσα και περνά από καταπράσινα λιβάδια, μέχρι το υψηλότερο οροπέδιο του κόσμου και στη συνέχεια δίπλα από τις επιβλητικές κορυφές των Ιμαλαΐων.

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

http://www.clickatlife.gr/