Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Δύο γυναίκες μπλεγμένες στην απόπειρα απόδρασης

Μεταξύ των κατηγοριών είναι και αυτή της  διατάραξης ασφάλειας σιδηροδρόμων
Δύο γυναίκες αναζητούνται ως συνεργοί στην απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού, την ώρα που οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται εξονυχιστικά εντός και εκτός των φυλακών Τρικάλων.


Το ελικόπτερο, με το οποίο επιχειρήθηκε η απόδραση του βαρυποινίτη, απογειώθηκε χθες το μεσημέρι από τον Ασπρόπυργο και όπως είχε συμφωνηθεί παρέλαβε από τη Ζαγορά Πηλίου τέσσερα άτομα –τον έλληνα και τον αλβανό συλληφθέντα και δύο γυναίκες- με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Μετά την επιβίβασή τους το πλήρωμα (ο πιλότος και ο μηχανικός) εξαναγκάστηκε να μεταβεί σε περιοχή των Τεμπών, όπου αποβιβάστηκαν οι δύο γυναίκες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τις φυλακές Τρικάλων.

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε πως δεν προέκυψε συμμετοχή των δύο ανδρών του πληρώματος στην επιχείρηση απόδρασης, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την απειλή των όπλων τελούσαν υπό καθεστώς ομηρίας και εξαναγκασμού.

Οι δύο γυναίκες μιλούσαν ελληνικά, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι αλλοδαπές. Η αστυνομία εκτιμά επίσης ότι ο ρόλος τους ήταν υποστηρικτικός και πως θα αναλάμβαναν νε οδηγήσουν τον Βλαστό και τους συνεργούς τους σε ασφαλές σημείο, εφόσον η επιχείρηση απόδρασης στεφόταν με επιτυχία.
Εξάλλου, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, κατά τις ενδελεχείς έρευνες στους εσωτερικούς χώρους του σωφρονιστικού ιδρύματος βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα και στον προαύλιο χώρο δύο φυσίγγια και ένας κάλυκας.
Εκτός από τα τρία πολεμικά όπλα που κατασχέθηκαν χθες και το πιστόλι GLOCK που ερρίφθη από το ελικόπτερο και παραδόθηκε από κρατούμενους στις αστυνομικές αρχές, κατά τον έλεγχο του ελικοπτέρου βρέθηκαν στο εσωτερικό του ένα ακόμα πιστόλι GLOCK, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα πλαστό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, με το οποίο εκμισθώθηκε.
Οι δύο συλληφθέντες είναι παλιοί γνώριμοι των αστυνομικών και σωφρονιστικών αρχών. Ο Έλληνας είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φυλακές Δομοκού, όπου εξέτιε πολυετή κάθειρξη για ληστεία. Ο Αλβανός είχε παραβιάσει άδεια από τις ίδιες φυλακές, όπου εξέτιε πολυετή ποινή για ναρκωτικά.
Σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων σχηματίζεται δικογραφία με τις ακόλουθες κατηγορίες:

Σε βάρος του Παναγιώτη Βλαστού για απόπειρα απόδρασης, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, ηθική αυτουργία σε διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών, ηθική αυτουργία σε παράνομη κατάληψη αεροσκάφους και ηθική αυτουργία σε αρπαγή.

Σε βάρος των δύο δραστών που επέβαιναν στο ελικόπτερο για συμμετοχή σε απόδραση, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αρπαγή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πλαστογραφία μετά χρήσεως, διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.
Σε βάρος των δύο γυναικών που αναζητούνται, για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απλή συνέργεια στη διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.

OnAir24