Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Με... ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατεβαίνει στο λιμάνι ο Α. Σαμαράς

Πηγή  «Αυγή»
Στον Πειραιά θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με επικεφαλής τον κ. Χατζηδάκη, καθώς και η ηγεσία του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού όπως φαίνεται το τρένο θα «σφυρίξει», συνδέοντας το λιμάνι με το Θριάσιο, ολοκληρώνοντας έτσι τη συμφωνία Cosco - HP - ΟΣΕ.
Η ολοκλήρωση της γραμμής αποτελούσε την κύρια προϋπόθεση ολοκλήρωσης της συμφωνίας και όπως είναι λογικό η κάθε εμπλοκή θα δημιουργούσε προβλήματα στη συμφωνία με την HP και παράλληλα θα έδινε αρνητική εικόνα για τους επενδυτές, όπως συχνά σημείωναν κύκλοι των υπουργείων ανάπτυξης και ναυτιλίας.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυβε πως η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας αποτελούσε μεγάλο στοίχημα. Έτσι, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο η έναρξη της λειτουργίας της σιδηροδρομικής σύνδεσης, σε πανηγυρική εκδήλωση στην προβλήτα της Cosco.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα αναφερθεί στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στα λιμάνια. Άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει καταλήξει στην πρόταση για τη διαδικασία παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών και θα την παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα. Αντίθετα, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί κοινή θέση σχετικά με την αξιοποίηση ανάμεσα στους φορείς γύρω από το λιμάνι.

Συμπτώσεις...
Την ίδια στιγμή, υποψίες προκαλεί η επιλογή δικηγορικής εταιρείας από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, στη θέση νομικού συμβούλου για το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σύμφωνα με ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δημήτρη Παπαδημούλη, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, η συγκεκριμένη εταιρεία, Hogan Lovells, είχε προσληφθεί από το Δημόσιο για διεκδίκηση αξιώσεών του έναντι της Siemens, τη στιγμή που η ίδια εταιρεία είχε εκπροσωπήσει τη Siemens σε δεκάδες επιχειρηματικές της δραστηριότητες και κοινοπραξίες στο παρελθόν.
Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί επίσης το ότι στη δικαστική διαμάχη Siemens - Alstom για την προμήθεια τρένων Eurostar, η Hogan Lovells εκπροσωπούσε την Alstom. Η κατάσταση περιπλέκεται αφού η Alstom είναι γαλλική εταιρεία που έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά του ΟΣΕ. Στελέχη της μάλιστα φέρονται να έχουν συναντηθεί με τον κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη. Επιπλέον, η Siemens αποτελεί σταθερό προμηθευτή του ΟΣΕ και παράλληλα είναι εκ των βασικών ενδιαφερομένων για την τεχνική του βάση. Ο κ. Χατζηδάκης αρκέστηκε στο να απαντήσει πως η συγκεκριμένη εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμούς και επιλέχτηκε για εκείνον της αποκρατικοποίησης του ΟΣΕ, καθώς πληρούσε τα κριτήρια...